yamanls Merhaba korkmayın aslında benim de ilk gerilik o zaman vardı detaylıda çıktı asıl 2 haftaya 29. Haftada ulaşıldı. Ben yukarıdaki yapılacak listemi kopyalıyorum ki uymanız için preeklampsi teşhisine gerek yok doktorunuza sorabilirsiniz hatta sadece tansiyon o kadar sık ölçemeseniz de olur hemşire olunca biraz da anlarsınız zaten tansiyonu;
**Evde takipli iseniz hafif/orta preeklampsi durumunda yapabileceğiniz en iyi şeyleri tekrar özet geçmek isterim:
Çok su içmek
Sıfır tuz, mümkünse sıfır kafein, şekeri abartmamak
Bol protein almak
Sıkça ılık suya girmek, duş almak
Kaya/deniz tuzu+sirke ile ayak banyosu(uzunca)
Bebeğin suyunu iyi tutmak için doktora danışarak havuç suyu tüketmek.
Sinir strese elveda demek, çevremizi bilinçlendirmek ve uyaranlardan kaçmak. Gerekirse sert çıkmak ve kestirip atmak(sizden kıymetli değiller).
Özellikle güneş ışığından ve diğer yüksek ışıklardan kaçmak, bu doktorların uyardığı bir madde yine. Dışarı gerekmedikçe çıkmayın, şapka gözlük iyidir. Evde de güneşlikler kapalı olursa iyidir.
Bebeğin hareketlerini mutlaka takip etmek.
En geç 2 saatte bir tansiyon ölçmek(ben uykumda kendiliğinden uyanırsam ölçtüm.) Bana üst sınır 14-8 dendi. İki değer aynı anda bu sınırı geçerse haydi sezaryene dendi, bir kez hastanede tedavi görmüş olduğum için.
Düzenli Magnezyum ve balık yağı kullanımı yine doktor ikazıdır. (Ben Ocean marka kullandım, doktorunuza danışırsınız.)
Farkındalık çok önemli. Ne size iyi gelmiyorsa mutlaka fark edelim.**
Bonus: Bunu söylemeyecektim ben inançlar konusu hassas diye ama duanın gücüne inandığım için ettiğim bir duam vardı, onu ne zaman 3 kez okusam tansiyonum düştü. İnanmak tutunmak önemliydi. Ben naçizane onu sizinle de paylaşayım madem. Aynı zamanda hadis olarak bilinir ve sözü geçen hadiste “atan damarın şerrinden” manası olduğunu okumuştum. Yani tansiyon :)
“ Bismillâhil kebîr eûzü billâhil azîm min şerri külli ırkın ne’ar ve şerri harrin-nâr “
Manası: Büyük Allah’ın adıyla. Kanı kesilmeyen damarın şerri ve ateşin sıcaklığının şerrinden yüce Allah’a sığınırız. (Tirmizi, Tıb, 26)
Herkesin bebeğini sağlıkla kucağına almasını dilerim🙏🏻