Mira1453 Bel ağrısının hamilelerde görülme sıklığı yüzde 40-60 arasındadır. Ancak hamilelerin sadece yüzde 15-20’si günlük hayatı etkileyecek kadar şiddetli bel ağrısı sorunu yaşar. En sık leğen kemiği çevresinde veya bel bölgesinde olan kas ve eklemlerin gerilimi veya gevşemesine bağlı ağrılar görülür. Bunların ikisi bir arada da olabilir. Bu dönemde görülen bel ağrıları biyomekanik, hormonal, damarsal veya diğer nedenlerle oluşan ağrılardır. Yapılan çalışmalar, hamilelik öncesinde bel çukuru fazla olanların hamilelikte bel ağrısına yatkın olduğunu gösteriyor. Kısa zamanda fazla kilo artışı bel ağrısı oluşumuna neden olabilir. Hamilelikte rahimdeki büyüme karın ve sırt kasları arasında kuvvet yönünden dengesizliğe veya büyümüş rahmin ağırlığı direkt olarak basıya sebep olarak ağrı yapabilir. Relaksin, östrojen ve progesteron serum düzeylerinde artış gözlenir. Yüksek relaksin seviyesi eklem gevşemesine, östrojen de relaksinin etkisinin artmasına neden olarak bel ağrısının gelişmesine katkıda bulunabilir. Büyüyen rahim, aort gibi büyük damarlarda basıya neden olup, iskemi ve metabolik bozukluk bel ağrısı yaratabilir. Bunların yanı sıra iş ve psikolojik faktörler de belde ağrıya neden olabilir. Kalça veya çevre kemiklerde geçici osteoporoz (özelikle D vitamini eksikliği olan anne adaylarında eksikliğin artmasına bağlı olarak kemiklerde yumuşama ve kırılmalar), kas zorlanmaları da ağrı nedeni olabilir.
aklınıza takılan soruları yanıtlayabilirim🙏(Kadın doğum hemşiresi olarak)
betul2009_ tsk ederm canımm
[silindi]
Yelizmsl Şu an 34 haftalığım ancak sabahları çok şiddetli olmasa da sızı gibi bir karın ağrısı ile uyanıyorum. Sebebi nedir sizce?
Yelizmsl 28 haftaliktim en son muayenede 29 göründü bu ne demek oluyor. Gelişim önde olduğu için doğum tarihi değişebilir mi?
Merhaba skolyozu olan gebelerin doğumuna denk geldiniz mi? Ameliyatlı değilim ama açım da epey yüksek sola bakan torakal primer ve sonradan dengelemek için sağa bakan lumbal s şeklinde skolyozum var. Kadın doğum doktorum bunu hiç önemsemedi dışarıdan bir şey belli olmuyor hem vajinal doğumdan sonra kemikler yenileniyor iyi olur vs diye konuyu kapattırdı ilk haftalardan ama çocukluğumdan beri gittiğim ortopedi hekimleri hep hamile kalmadan kilo vermek zorundasın gebeliği en az kilo ile tamamlayıp omurganın değişmesine skolyozun artmasına izin vermemelisin bebek sezeryanla alınır diye konuşuyorlardı. Bu şimdi çok kafamı kurcalıyor risk almayayım sezeryan istiyorum desem bu sefer de spinal anesteziye uygun görmezlerse omurlarımı genel anestezi ile sezeryan daha zor oluyor diye korkuyorum. Bilginiz var mi acaba bu konularda? Şimdiden teşekkür ederim uzun oldu hakkınızı helal edin
Anguvan evet Ankara şehir Hastanesi’nde idi kontrolleri ve doğumu da orda yaptı 3 düşük den sonra oglumuzu aldık çok şükür
merhaba 18+2 haftalk gebeyim.İlk aylarda çok fazla bulantı ve kusmam vardı 16 dan sonra geçmşti.Bugünlerde yoğun bir mide bulantım var biraz korkuyorum enfeksiyonun bulantı yaptğnı okumştm bnde de tuvalete gittğmde sanki bağrsaklarmda bir kasılma rahatlama oluyor tutmadğm halde .akıntım ve yanmam yok sizce tahlil olmalı mıyım😊
Sen1meleksin
Evet canım hafifliyor ama tamamen geçmiyor ben sabahları yine istifra ediyorum kusma eskisi gibi olmuyor ama bulantı hep var bende ama herkes aynı olacak diye birsey yok tabi 😊❤️