PnarOuzKahveci dogum iznini 37 haftadan sonra baslasa yine de alamiyor muyuz dogum sonra si icin ?
Çalışan annelere dogum parası
Ben 32 haftalık gebeyim ay sonunda izne çıkıcam işyerinin bu zamandamı çıkış vermesi gerekli
AslZeynepCokun doktoruna gidip izne ayrılmak istiyorum gebelik raporu verirmisiniz diyorsun devletten ve iş yerinden olmak üzere toplam 4bin küsur para aliyorsun. Bu paranın yarısını 32. Hafta sonrası diğer yarısını da doğumdan sonra alıyorsun. Çocuk parası içinde 300 lira olması lazım bir kereye mahsus iskura belge verip alıyorsun aynı şekilde süt parası 135 lira olması lazım alıyorsun
PnarOuzKahveci 37. Haftada izine ayrılırsan alamıyor musun ?
Es-er alıyorsun ama 37. Haftaya kadar çalışmak içinde rapor gerekiyor
Damla________ şuan 32+3 hamileyim. Çalışabilir raporu aldım. Başka bi rapor almaya gerek var mı?
Es-er yok iş yerin onayladıysa tamam
Damla________ Onayladı. Bu duğum parası için nereye başvuru yapıyoruz? Ne kadar sonra yatıyor. Benim arkadaşlarım araştırmış öyle bişey yok demişler. Siz aldınız mı?
Es-er çalışıyor olmak şart. Şimdi sen 32.haftada hak ediyorsun o parayı. İster toplu ister yarısını şimdi yarısını doğumdan sonra alabiliyorsun. Sgk ya başvuruyorsun doktorundan rapor alıp
Es-er 170 i ara detaylı bilgi alırsın
Çok karışık hepsi için tek biryere başvuru yapsak olmuyor mu 😔
baharclk süt parası otomatik yatıyor diye biliyorum, diğeri içinde aile bakanlığına başvuruyorsunuz
Yazı alıntıdır detaylı bilgiler var burda
4857 sayılı İş Kanununa göre;
“Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye, iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi, isterse, doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir. Kadın işçinin erken doğum yapması halinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılır.”
Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.
Raporlu olunan bu süreler için işyeri, izin günleriniz için size ödeme yapmaz fakat bu dönemdeki ücretinizin 2/3′ünü SGK size “doğum parası” ya da “analık geçici iş göremezliği” adı altında öder. Ancak çalıştığınız işyeri, kendi insiyatifinde, bu izinli olduğunuz sürede size ödeme yapmaya devam edebilir. Tabi iznin sonunda SGK’dan aldığınız doğum parasını sizden isteyecektir.(Talep etmeyen işyerleri de bulunmaktadır.)
Hamileliğin 32.haftasının gelmesiyle (yani 32+0 olduğunuz gün) kadın işçi izne ayrılma hakkını kazanır ve 32.haftasında izne ayrılmak isterse hekimi tarafından kendisine verilecek olan Doğum İzin Belgesiyle (Bu belge deRapor başlığı altındadır) izne ayrılabilir.Bu belgede Gebelik Haftası ve beklenen tahmini doğum tarihi belirtilir.
Eğer, kadın işçi doğum tarihinden 3 hafta öncesine (37+0.gün) kadar çalışmak istiyorsa ve doktoru da bunu uygun görüyorsa, 32.haftasındayken aldığı rapor bir ‘’Doğum Öncesi Çalışabilir Raporu’’ olacaktır. 37 haftayı doldurduğunda ise bu kez mutlaka ‘’İş Göremezlik Raporunu’’ alması gerekecektir.
32.haftada çıkılan izin ile 37.hafta arasındaki kalan 5 haftalık süre doğum sonrası izin hakkına eklenebilmektedir.
Çoğul gebelik yaşanıyorsa 30+0 da Doğum İzin Belgesi alınıp izne çıkılabilir. Ya da yine doktorla mutabık kalınırsa , 37+0 a kadar beklenip aradaki süre (7 Hafta) doğum sonuna eklenebilir.
Cancan 37. Haftaya kadar çalışırsan zaten maaş alıyorsun. Bu haftadan sonra zayen çalışmak yasak olduğu için doğumdan dönene kadr olan iznin parasını alırsın sgk dan. Her çalışan için bu böyledir
Cancan Tabiki memurlarn normal sigortalılardan daha fazla seçeneği var her zmn. Benim bildiğim doğumuna son 3 hafta kalana kadarmıydı yanlış olmasın o zamana kadar doktorundan çalışabilir raporu alıp çalışıyosun o süreyide doğumdan sonrasına ekliyorsun. Toplam 16 hafta hakkın var bu memurlar için daha fazlamıdır orasını bilemem. O 16 haftayı ister 32. haftadan itibaren kullan istersen doğuma son 3 hafta kaladan itibaren. (Doğuma 3 hafta kala olmasından emin değilim ama belki 32. haftadan sonra 3 haftadır yani 35 e kadar çalışabiliyosundur onu bi öğrenin)
Kim olursan ol 37.haftaya kadar çalışmak icin doktordan rapor alıp iş yerine onaylatıyorsun