Suna11 Hollanda’da yaşıyorum. Eger riskli bir durumunuz, sağlık sorununuz yoksa ebeler takibinizi yapıyor hatta doğumu da ebeniz yaptırıyor doktoru hiç görmüyorsunuz. Kan testi falan yapılmadı ilk başta. 8 haftalıkken ilk kontrole çağırdılar ayni esnada 10.hafta için de ultrason randevusu verdiler ama 8.haftada gittigimde de ultrasonla baktı ebem. Daha sonra 2 defa detaylı ultrason yapılıyor (13. ve 20. haftalarda ve ücretsiz) Yasal olarak 16.haftadan önce cinsiyet söylenmiyor, ögrenmek isterseniz 16.hafta itibariyle ücretli ultrasonla öğrenebilirsiniz onun haricinde 20.haftada detaylı ultrasonda söyleniyor. İlk kez 13. haftada kan tahlili yapildi, 14.hafta itibariyle de doplerle kalp atislarini dinlediler. 27.haftadan itibaren şeker yükleme testi yapılıyor ayrıca eşinizle kan uyuşmazlığınız varsa bebeğin kani negatif mi pozitif mi ona bakiliyor. Bebekle aranızda kan uyuşmazlığı varsa iğne yapılıyor ben 30.haftada oldum. 33.haftada tekrar bir ultrasonla gelişimine bakıldı (sanırım bu ebenin insiyatifine bagli olarak ekstra yapildi bildigim kadariyla normalde yapilmiyor) daha sonra 36.haftada doğum pozisyonu almış mi diye ultrasonla bakıldı. Diğer kontrollerde hep karından elle muayene ediliyor ve doplerle kalp atışı dinleniyor. Ebeler gercekten doktorlar gibi tecrübeli ve çok ilgiler. Doğumu sağlık açısından bir riskiniz yoksa isterseniz evde yapabiliyorsunuz, kapıda ambulans bekliyor her ihtimale karşı. İsteğe bağlı sezeryan yapılmıyor, mümkün olduğunca vajinal doğum destekleniyor. Doğumdan sonra sizinle ve bebekle ilgilenmesi için 1 hafta kadar bir doğum sonrası bakım hemşiresi geliyor isterseniz tabi bunu sizin ayarlamaniz gerekiyor. Biraz uzun oldu ama Hollanda’da sistemden memnumum her ne kadar Türkiye’den alışık olduğumuz gibi sürekli ultrason yapılmadığı için insan biraz tedirgin olsa da sistem güzel ve her şey anne&bebek yararına ilerliyor.