Zhrblt 3 normal 1 sezaryen tecrübe ettim.Sezaryenimde 10cmle çataldan indim sedyeye geçtim acil plansız sezaryen oldu.Ikındım filan bebek inmedi,baş yan dönmüş ondan.
İlk doğumumda acemiydim tabi, ıkınma ve 9-10 cm evresinde 5-6 kere bağırma yaşadım.Ebeler telkin etti sakinleştirdi de nefesimi bağırmaya değil kendime kullandım. Daha sonraki doğumlarımda bağırma isteği geldiğinde inledim, ınnnn ımmmm hıııı gibi kafa sesleri kullandım.Nefes teknikleri çok işe yarıyor,muhakkak eğitim alın.Mesela doğum evresine geçildi, doktor ve ebe yönlendiriyor ıkın-ıkınma diye. Ikınmak tamam ama ıkınmamak biraz kuvvet istiyor.Ikınmamak durabilmek için nefes çeşitleri var, 3 mum 1 tüy diye öğretmişti bana ebeler. 3 kere mum üfler gibi hızlı peşpeşe üf üf üf ağzından nefesi çıkartıp, sonra tüy üfler gibi yavaş sakin üüüüf şeklinde nefes veriyorsun. Bunu 3 kere yapıyorsun.O doğumumda yırtık dikiş olmamıştı çok rahattı, anlamadım desem yeri 😊 Doğum çok enerji isteyen bir olay.O yüzden bağırma derler mesela,bağırmak akciğerleri ağzı dili bedeni çok yorduğundan doğum esnasında yorgun düşme gücün kalsın diye bağırma nefes al ver derler.