ben anaokulunda çalışıyorum ve psikoloğum siz gene genel değerlendirmesini yaptırım doktora ya da psikoloğa falan götürüp ama genel bir gözlemimi aktarayım, aileleri tarafından fazlasıyla her ihtiyacı karşılanan çocuklarda geç konuşmaya daha çok rastlıyoruz. yani ebeveyn çocuğun etrafında pervane oluyor çocuk ıhh diyor aa biberon mu aa diyor oyuncak mı diye çocuğun kendini ifade etmesine gerek kalmadan her ihtiyacını karşılıyor. bu tarz çocuklarda konuşma geç gelişebiliyor. her istediği yapılan ağlasa sanki çok kötü bir şey olacakmışçasına ağlamaması için çabalanan çocuklar geç konuşma, tuvaleti geç öğrenme, özbecerini yapmayı reddetme gibi özellikler gösteriyor. bana kalırsa sizinki kadar televizyon izlemesi çok etki etmiyodur çünkü bizim nesil olduğu gibi çizgi filmle büyüdü bu kadar sorun yoktu ve günümüzde de çoğu çocuk günde en az 1 saat izliyor zaten.
bizim gördüğümüz bu tarz konuşmama durumlarının genel sebebi helikopter ebeveyn dediğimiz çocuğun aşırı üzerine düşen ebeveynler olabiliyor. bu arada sizin sorununuz başka bir durum da olabilir burdan kesin bir şey zaten söyleyemem sadece bizim çok sık rastladığımız bir durum olduğu için böyle bir sebepten de olabileceğini paylaşmak istedim fikir olması adına. çünkü bize 2 yaştan gündüz bakımı için gelen konuşmayan çocuklar bir süre sonra normal muamele görüp diğer çocuklarla bir tutulduğunda çok hızlı gelişim gösteriyor ilk başta ağlıyorlar ve evdeki ilgiyi istiyorlar ama sonrasında alışınca evdekinden bile daha huzurlu oluyorlar çünkü kendilerini ifade etmeye, kendi işlerini yapmaya, yaşıtlarıyla sosyalleşmeye başlamış oluyorlar.