Mavidunyamm otizm belirtisi tam olarak diyemem ama çoğu hiperaktif oluyor, olmayanlar da var. Ama sırf bununla asla bir çocuğa otizm teşhisi koyulmaz. Sadece hiperaktif de olabilir. Ayrıca erkek çocukları zaten genelde çok enerjiktir :)
Benim oğlum otizm şu an 3 yaşında konuşmuyor, göz teması sınırlı, ismine dönmüyor, streotipik el hareketleri var, dönen nesnelere çok ilgili, araba tekeri çok döndürürdü eskiden şimdi şekilleri alır eline dönderir, başkalarıyla iletişim kurmayı sevmez kurmazlar genelde, yaşıtlarıyla bir etkileşime pek girmezler kendi başlarına oynarlar, kendisine zarar verme başkasına zarar vermeye eğilimlilerdir, bir şey istiyorsa konuşamadığı için elini tutar götürür o şeye, çoğunlukla ağlamaya meyillidir. Yani daha çok şey var ama unutuyorum ya da bazen bazı belirtiler azalıyor bazısı çoğalıyor. 2 yaşından sonra genelde kendisini daha çok net belli eder. 3 yaşında pik yapar. Ayrıca benim bir tanıdığın çocuğu 18aylıkken bazı şeyleri söylüyormuş, sonrasında unutmuş ve otizm tanısı almış. Böyle unutmalar konuşamamalar oluyor. Rabbim evlatlarımızı korusun, şifalar versin. Tamamen iyileştirebilme tedavi yok denilse de Allahtan ümit kesilmez ben kendimce çok araştırmalar yapıp sadece eğitimlere bağlı kalmıyorum, diyetler yaptırmaya çalışıyorum ama bu aralar hamileyim diye çok kötüyüm bir türlü devam ettiremedim. Eğer otizmli çocuk anneleri okuyorsa bu yorumumu, istanbul başakşehir çam sakura şehir hastanesinde otizm merkezi var oraya ayrıca görünmelerini de tavsiye ederim. Çok memnun kalanları var.