Seyma0323 otizm olan çocuk kenarda oturur diye bir kaide yok kesinlikle, çoğu otizmli erkek çocuklar aksine hiperaktif olur. Ama hepsini hiçbir konuda genel bir kalıba sokamayız yine de kız çocukları daha oturaklıdır onlarda donakalmak gibi durumlar varken otizmli erkek çocuklarda ise tam aksine savaş kaç taktiği vardır herhangi bir tehlike hissettiklerinde ve size veya kendisine zarar vermeye meyil vardır. Kız çocuklarında daha ağır seyreder ve kız çocuklarının tedavisi çok daha zordur. Yine de dediğim gibi hepsi böyledir diyemeyiz. Bu zamana kadar bir sürü psikiyatri dinledim, bir sürü otizmli bireylerin anneleriyle görüştüm konuştum, videolar izledim ben de maalesef otizmli çocuk annesiyim hiperaktiflik otizmli erkek çocuklarda aşırı varken, her hiperaktif çocuk da otizmli diyemeyiz. Çok zor bir hastalık. Ben bunu hastalık olarak değerlendiriyorum bazıları gibi farklılık vs değil. Düzelen çok kişiyi duydum, kendim de umutluyum. Yazdıklarımı asla soru sahibine söylemiyorum yanlış anlamasın genel bilgi veriyorum. Sadece çok iyi gözlem yaptığıma inanarak doçent olan bir psikiyatrinin bile oğluma bu çocukta bir şey yok ya diyip boşvermesiyle kalmadım, farklı psikiyatriyle görüştüm ilk bakışta anladı oğlumu. Bu şekilde yazıyorum. Böyle şeyleri kabul etmesi zor ama gözlemler yapmak ilk önce biz annelerin işi, inanın kimse bana inanmadı eşim kayınvalidem görümcem annem kimse bana inanmadı. 3 ayllıkken farkettiğim şeylerin zamanla giderek artmasıyla onlar da bana hakk vermeye başladılar. Yanıldıklarını anladılar. Keşke ben yanılsaydım ben evham yapıyor olsaydım ki ben bu yaşıma kadar kendi çocuğumdan önce hiçbir bebeğin bakımını (kardeş kuzen vs) üstelenmemiş hatta çevresinde bebek dahi olmayan biri olmama rağmen bunu farkettim. Çünkü farketmem gerekiyor bir anneyim her zaman her hastalıkta erken tedavi ya da eğitim çok önemli. Bana şu an herkes oğlunun yaşı ufak maksimum verimlilik alırsınız diyor mesela 3 yaşında olmasına rağmen. Ben 3 ayllıkken başlamıştım belirtilerini farketmeye otizmin ne olduğunu bile bilmeden. Herkes şaşırıyor çünkü psikiyatri bile 18aydan önce teşhis koymuyor tam emin olmayo bekliyorlar ve maalesef erken eğitimlerden mağdur oluyor çocuklarımız. Evet çok fazla evham yapan anneler de var, gereksiz bu düşüncede olanlar filan. Ama birileri bu çocukta problem var deseydi ben bunun kesinlikle araştırmasına girerdim. Karşımdaki kötü niyetli değilse büyük ihtimalle benim iyiliğim için konuşuyordur, ben de erkenden tanısı alıp tedavisine başlamak isterim ki erken dönemle ileriki dönem asla aynı olmuyor.