Tüm platform kullanıcılarına merhaba🌺
Öncelikle sürecin hakimiyeti açısından, “en kötü ihtimalle bilgim olsun” diyerek de olsa herkesin okumasını istediğim bir yazı ile burada bulunmaktayım.
Benim gebelik sürecim tamamen risksiz ve sorunsuz bir süreç olarak başlamıştı. Bende sağlık anksiyetesi olduğu için fazla pimpirikli ve tedbirli davranmayı hiç elden bırakmadım ama.
Preeklampsi Gelişim Sürecim
- İlk olarak 21. Haftada perinatoloji uzmanı ile yapılan detaylı ultrasonda, sağ uterin arter damarda hafif çentik görüldü (PI:1.53 ölçüsünde). Doktora bunun ne gibi sorun teşkil edebileceğini sorduğumda, “bebek küçük olabilir, gebelik ağrılı geçebilir” dendi. Hemen üstüne kendi doktorum bu sonucu görünce Coraspin 100mg başlattı ve süreci bu şekilde yönetmeyi denedik. Tansiyonlarıma dikkat etmem konusunda ikaz edildim.
- 29. Haftada ilk kez bebeğimde gelişim geriliği başladı.
- 31. Haftaya ulaştığımda, zaten çok uzun zamandır tansiyon ölçümlerimi evde ve düzenli yaptığım için, kendim bir tansiyon grafiği oluşturmuştum. Bu grafik de her hafta daha da artarak seyrediyordu. 120 küsürlere 80 küsürlere gelmiştim. Nihayet vücudumda ödem başladı. Ayak ve bacaklarımdaki doğal ödemden ziyade hafif de olsa yüzümde ve ellerimdeki ödem beni düşündürmüştü. Gebelikte okuduğum harika kitaplar da bunları ayırt etmemi kolaylaştırdı. 32. Haftada doktorumla konuştum. Preeklampsi testleri yapıldı. Protein 1+ çıktı ama diğer değerlerim korkutmadığı için tansiyon takibine evde devam ettim. Az tuzlu beslenerek.
- 34. Haftaya yaklaşırken bir gece çene kilitlenmesi, basınç ve sıcak basmasıyla uyandım ve tansiyonum her zamankinden yüksekti, onu görünce çok panik oldum ve titreme geldi. Allah’tan sonraki gün doktor kontrolüm vardı. Gittim ve testler tekrarlandı ve tekrar aynı çıktı, doktorum 1 gece yatış önerdi. Yattığım gün Alfamet, Adalat gibi ilaçlarla desteklenerek Magnezyum sülfat tedavisi gördüm. Tansiyonum çok düşmedi. Biraz kontrol altına alındı. Hastanede çok daha kötü olduğumu ısrarla bildirdim, durumum da elverişli olduğu için eve gönderildim sık kontrol şartıyla. Ayrıca aynı gün radyolojide tekrar bebeğin doppler ultrasonuna bakıldı ve direnç değerimin (PI: 2.22) yükseldiğini görmüş oldum.
- Bir kaç gün sonra yaşadığım yerin en iyi doktoru olarak bilinen bir profesöre de muayene oldum ve ölçümlerim yapıldı, söylenenler aynıydı, hatta bebeğim daha küçük ölçüldü. Benden 24 saatlik spot idrar testi istedi. Onun sonucunda da protein kaçağı çıktı zaten değerin çok üstünde.
- 35. Haftaya ulaştığımda bebeğimde gerilik devam ediyordu. Gün aşırı nst, doppler bakılıyordu. Ben evde en geç 2 saatte bir tansiyon ölçüyordum zaten.
- 36. Haftaya ulaştığımızda ise artık 37. Haftanın dolduğu tarihe gün verildi. Ameliyat testleri için ise 3 gün öncesinden kan ve idrar istemi yapıldı. Bir de ne görelim:( Basit idrar testinde protein artışı var. Doktorum hemen aradı ve bebeği o gün içinde almamız gerektiğini yoksa böbrek hasarı olabileceğini söyledi. Benim vajinal doğum şansım yokmuş ki hayalim oydu. Tansiyondan dolayı ıkınmam çok riskliymiş.
Tavsiyelerim;
- Evde Omron kol manşonlu ölçer kadar iyi bir tansiyon aleti alınız ve düzenli ölçüm yapınız.
- Ödemi iyi takip ediniz.
- Risk görünce doktorunuzdan ısrarla test isteyin ve tuzu kesiniz.
- Çok yorulmayın hem fizyolojik hem psikolojik.
- Lütfen kafanızı karıştırmadan doğru kaynaklardan iyi bilgileri sindiriniz 🧠.
### Doğum Süreci:
- Doğum için tüm hazırlıklarımız tamamdı. Hemen hastaneye gittim yatışım yapıldı ve 15 dk içinde beni hazırladılar.
- Sonda mevzusu çok tedirginlik yaratıyor sebebini anlayamadım ben yukarıda taktırdım daha rahat hissettim odadan öyle indim. Acıtan zorlayan bişey değil mesele kendini salmak.
- Spinal anestezi zorlamadı. Onda da mesele kendini salmak. Ki bende ameliyat korkusu var, sağlık anksiyetesi var. Hastalık hastasıyım arkadaşlar ben. Siz hayde hayde yaparsınız.
- Ameliyata başlanmadan kontrol edildi, tutmuştu spinal. Kesildiğimi anlamadım da çekiştirme hissediliyor.
- Bebek çıkıyor dendi, benim ufaklık çıktı yavrum mor, gelişemediği için ufak, uzaylı gibi. Ben bi ağladım hafif. Sonra onu kuruladılar, benimle bir poz çekildi.
- Yenidoğan yoğun bakım ekibi hazırda bekletildi bebek ufak diye, onlar yavrumu aldı götürdü.
- Sonrası benim için zordu anlatmakta kararsız kaldım ama nefesim aşırı daralmıştı, kalp krizi sandım, göğsüme basınç oluştu. Sesler boğuklaştı. Burun spreyi rica ettim getirip sıktılar, ameliyathane hemşiresi sağolsun elimi bırakmadı. Yukarı çıkarken de sol omzun ve çeneme ağrı yayıldı tamam herhalde bişey olcak dedim.
- Neyse yukarı çıktım. Esas anlatmasam iyi olur kısmı burası herhalde. Ben bir gün fazla yatırıldım. Ne rahat yürüyebildim ne hareket edebildim, korku ve gerginlikten kasılmış kalmışım tarifsiz ağrılarım oldu Allah beterinden korusun.
- 2 gece kaldık eve geldim. İnanın 2-3 gün daha bence hastanede kalmalıymışım. Şimdi 6 gün oldu. Hala iki büklümüm, ağrılarım var. Sırtımın ortasına sanki bıçak saplanıyor.
- İşin beni esas korkutan kısmı inmeyen ödemlerim olması, pıhtı riskine karşı oksapar vurulmaya devam ama yine de inmedi şişlerim. Ayrıca süt daha tam inmedi. Ayrıca tansiyon da henüz inmedi. Bu iş biraz uzun sürebilir denmişti. Öyle de olabilir.
Bebeğe ne oldu derseniz, kendisi 1850 gr doğdu ve daha da düştü. Bugün bir ziyarete gittim ki haftada maximum 2 kez görmeme izin var, o ağlıyor ben ağlıyorum hala kendime gelemedim yine de her şeye şükürler olsun, solunuma hala bağlıymış, kendi işini göremiyormuş yani refleksler filan nanay. Daha burada dedi doktoru. Allah beterinden korusun ve tüm yavruları ailesine kavuştursun. Daha fazla hislerimden bahsedip tekrar ağlamak istemiyorum zaten tansiyonum oynak. Bir de ağlayınca karnım perişan oluyor, günlerdir bağırıyorum.
Velhasıl kelam, heeeeepsi çok büyük kader işi. Nasıl başladığı, nasıl devam ettiği ve ne hayal ettiğiniz değil yani. Olumsuz hissettirdim değil mi? Yok arkadaşlar buradan çıkarımınız o olmasın, ben gibi çok plancı olmayın, ama tedbirli olun demek istiyorum. Ve gerisini Allah’a bırakın, o her şeyi en doğru şekilde düzene sokar muhakkak.
Hepinize sağlıklı gebelik, sağlıklı evlat, keşkesiz ve pozitif doğum dilerim güzel anneler. Ben biraz psikolojik olarak hassas süreçlerdeyim, Allah bununla gelmiş geçmiş etsin, buralarda yazamayabilirim. İstirahat önemli.