Nilh20 hepsi atılıyor aslında ama benim en sevdiğim mayalı poğaça. İnanılöaz yumuşak oluyo.
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı kuru maya (bunları ilk olarak karıştırıp soğuk fırının içinde kapak kapalı olarak 15 dakika beklet, maya köpürsün aktif olsun)
1 su bardağı sıvı yağ
1,5 yemek kaşığı tuz (tuzu kendin ayarlayabilirsin)
Göz kararı un ( olabildiğince yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur olmalı)
Yine aynı şekilde fırının kapağı kapalı şekilde içerisinde mayalandır. Acelen yoksa en az 1 saat kalsın hamur 3 katına çıkıyor.
İçerisine tek çeşit peynir yerine evde olan 2-3 çeşit peynir kullanıyorum daha lezsetli oluyor. Beyaz peynir-kaşar ve lor gibi artık o an ne varsa.
Üzerine yumurta sarısı (ya çok az sulandırıyorum ya da birazcık beyazından da ekleyip çırpıp kullanıyorum.)
Ben soğuk fırına atıyorum ama mesela ikinci tepsiyi sıcak fırına attığım da oluyo hiç bir farkı yok. 170 derecede üzeri ve altı kızarana kadar pişecek. Pişme kısmı kaç dakika hiç bakmadım ama son derece hızlı o yüzden kontrollü gitmek lazım. Çıkarır çıkarmaz telin üzerine al oda sıcaklığına ulaştığı anda hemen poşetle ve buzluğa. Yemek istediğimde akşamdan buzdolabının üstüne çıkarıyorum ya da mikrodalgada ısıtıyorum aceleyse. İki türlü de ilk yumyşaklığında oluyo. Şimdiden afiyet olsun.