kizceannesi ben ilk 2019 da tesaduf ogrendim. Ketemde ucretsiz yaptirdim hpv dna testi yaptirdim. Tip52 geldi. Smear testim temiz cikti ama doktorum yinede kolposkopi istedi yuksek riskli tip oldugu icin ve iyiki kolposkopik biyopsi yaptirmisim cunku cin1 geldi.cin1 gelldiginde biseyy yapilmiyor, kendliginden gerilemesi bekleniyor ama benim gerilemedi 2020 de tekrar ayni islemler yapildi bu kez yine hpv pztf smear temiz kolposkopik biyopsi yine yapti dr um bukez cin2 ile karsilastim. Ve leep olmam gerekiyordu. Yani rahim agzinda bozulan hucrenin traslanmasi. Ama ben hamile kaldim. Leep olmanin sole bi sikintisi var rahim agzi yetmezligi yapiyor. Serklaj atilabiliyor. Gebelikte erken dogumun onune gecilmesi icin… dogumdan sonra tekrar kolposkopi vs yapilacak ve leep olacagim mecbur.
Kontrolleri hpv tipiniz cok riskliyse yas yuksekse fln 6 ayda bir veya senede bir gidip kolposkopik biyopsi yaptiriyosunuz. (6. Ayda gittiginizde sadece smear alabilir veya gozle muayene eder, 6 ayda bi kolposkopi olmaz, senede 1 olur.) Yani bolgeden parca alinip hucre bOzulmaasi oldu mu, olduysa ne kdr oldu gibi bir sonuc cikariliyor. Ona gore de leep veya takipli oluyorsunuz. Bu sekilde sizi kanser olmaktan koruyolar, bozulan hucreleri temizleyip o bolgede cin lerinizi geriletiyolar. Ama hpv pozitif kalmaya devam ediyorsunuz. Vucudunuzdan atmak kolay degil ama viral yuk hafifledigi icin leepden sonra belki daha kolay negatife donersiniz. Negatflik icin tek yol guxlu bagisiklik sistemi. Sigaradan uzak kalmak.. sigara hucreleri bozmayi sagliyormus. Hatta soyle ki sigaranin kadin kanserleri ile olan iliskisi, sigaranin akciger kanseriyle olan iliskisinden cok cok daha fazlaymis. Dogal beslenip paketli gidadan uzak kalmak egzersiz yapmak duzenli uyku cok onemli gebelik sonrasinda bagisiklik guclendirici takviyeler kullanin. Yesilcayin kanitlanmis etkisi var ozellikle sigilli tiplerde.. propolis, yesilcay ekstresi, beta glukan iceren takviyeler imutor kompleks gibi, takviyeler alabilirsiniz.. Ayrica ahcc ve deflagyn i arastirin. Tabi bunlar hep gebelik sonraasi icin olacak seyler.. dr lar evli oldugunuz icin cinsel perhiz vermiyor ama kondom kullanmaya ozen gosterin bence kocanizla iliskinizi bozmayacaksa bu durum. Cunku bulas oluyor. He biz kesmedik ilsikiyi veya kondomu ilk basta kullaniyorduk sonra biraktik nereye kdr diyip bi sure sora cok sıkılıyorsun cunku.. normal olmak istiyorsun. Sizde kendinize gore psikolojinize gore davranjn. Dr asla kisitlama getirmiyor ama bekar arkadasima yapma ara ver demis.. ayrica esinizde de sigilli veya sigilsiz tip olabilir. Onunda suruntu vererek test yapip tiplendirme yapmasi iyi olabilir. Buarada ben gardasil asi da olmusym hpv yi ogrendikten sonra.. birde sigillerinizi her dr iyi yakamiyor. Sigilden kurtulmak istiyorsanjz kesinlikle onerecegim dr a gidip deneyin derim..