Gulcicek Herkese Merhaba,
Kendime bir söz vermiştim. Şu doğum umduğumuz gibi sağlıklı gerçekleşsin, konuyla alaklı tüm forumlara yazıp insanlara umut olacağım diye.Ve şimdi sözümü tutma zamanı… Önce hikayemizi kısaca paylaşayım.
Arkadaşlar hatırladığım kadarıyla 21. hafta civarı bebeğimize 11 mm bilateral ventrikülomegali tanısı kondu. Bebeğin üniversite etik kurul kararı ile alınması için yasal süre olan 24. haftaya kadar, emin olmak adına 2 farklı üniversite hastanesi ve 1 kadın doğum hastanesinde perinatologlara gösterdik hepsinde sonuç 12 küsür mm çıkıyordu. Artık bir karar vermemiz gerekiyordu ve devam etmeyi seçtik. İyi ki de öyle yapmışız.
Doğum sonrası yapılan frontal ultrasonda gözlerimize inanamadık. BOŞLUK SADECE 7.5 mm’di. Aylarca yaşadığımız stres, moral bozukluğu, ruhsal çöküntü yanımıza kar kalmıştı.
Doktorumuza sorduğumuzda bebeğin karındaki duruş pozisyonuna bağlı olarak ölçüm sonuçlarında hatalar olabileceğini söyledi. Ayrıca konuyla alakalı yabancı kaynaklı makalelere baktım. 10-15 arası Hafif ventrikülomegalilerde büyük oranda ilerleme durması (sabit kalma), küçük oranlarda gerileme ve yine küçük oranlarda ilerleme mümkün olabileceğini öğrendim.
Şu anda bebeğimiz maşallah son derece sağlıklı. Tanrıya binlerce kez şükürler olsun.
Sizlere tavsiyem; 15 mm’e kadar olan ventikülomegalilerde asla sonlandırma yoluna gitmeyin. Zaten etik kurul bu ölçeklerde sonlandırma işinin altına imza atmıyor. Hele ki ultrasonda omurlar arası boşluk görülmemiş ise ve hamilelik öncesi Folik Asit alımına özen gösterip, sağlıklı beslenmiş iseniz rahat olun. Size düşen daima moralinizi yüksek tutmak olsun…. Kuzum bak araştırırken gordum bunu oku mutlaka ve radyoloji perınatoloji uzmanlarını dinledim 10 15 arası mm arası genelde değeri düşer ve doğduğunda sorun olmaz deniyor