Tiniminiannee 3 normal, 1 sezaryen yaşadım. 6 aylık gebeyim gene.Ssvd adayıyım. Mücbir sebepler dışında çoğu sezaryen aslında gerçekten gerektiğinden yapılmıyor.
Mesela arkadaşım var gebe 2. Ye. Plasenta previası ve acreatası var.Onun ilki sezaryen üstünden 8 sene geçti.Ancak sezaryen olması gerek normale mümkün değil.Doğrusu sağlıklısı o durumda bebeği de kendisi için de öyle.
Benim normallerimin iki tanesi 41-42 hafta biterken oldu.Bi tanesi de 24 haftalık oldu. Sezaryenim de 41+3 de gene 41 biterken, 3 gün doğmayınca 10 cm açıklıkla oldum.Omzu takılmış zaten kanala inememişti.
Bebeğin büyük usg 4000+ gr ölçüyor
sen bunu doğuramazsın
zaten muayenede bile kendini kasıyorsun
aysellerin gelini normal istemiş bebeği kanalda sıkışmış bak engelli olmuş
”ben normal yaptım aşağıyı boydan boya kestiler mahvoldum”
bebeğin suyu biraz az gibi / biraz çok gibi
haftaya şehir dışına / seminere vs gidicem 2 hafta yokum sizi 38 de alalım riske atmayalım
40+1 oldunuz günü doldu,nişan sancı yok “kaka yapar yutarsa şöyle olur” “sancın yok zaten bi de çekip sonra sezaryen olursun”
“Ben bi sancı çektim 2 gün geberdim”
gibi diyen çok doktor veya gebe yakını başka kadın duydum gördüm.Hepimize denk geliyor.
Ha bir sebep yokken tamamen bir kadın “hayır ben sezaryen istiyorum” da diyebilir bence.O onun kararı. Ama bir kadını ters etkileyip yönlendirme, sırf kendi keyifleri için etkileme durumu da oldukça fazla.
Eşi cinsel hayatları etkilenmesin diye baskı yaptığından istemeden sezaryen olanlar da var.
Bu liste uzar gider.
Hele ki çalışan anne faktörü var,mesela bu büyük sorun ülkede.Tam haklarını alamıyorlar.Çünkü doğum iznine ya 32 ya da 37 gibi ayrılıyorlar.Bir çoğu doğum sonrası izni biraz daha uzun olsun diye 37de izne ayrılıyor.E doğum dediğimiz şeyin 42-43 haftaya kadar yolu var beklediğinde.Kesin bi tarihi yok ki.Diyelim kadın normali bekledi, izni almış ama bebeksiz belki 3-5 hafta daha evde öylece geçirmiş oluyor.O süreci bebekle geçirmek isteyen de var ve bu çok doğal bir şey.Eşi izin alacak oluyor belki özel bi görevi var.Ona göre tarih alıyorlar. Halbuki bunda düzenleme yapılsa, çalışan anneye 37 de izne ayrılsa bile doğumdan sonra diyelim 40da 41 haftada doğurdu ona göre ek zaman verilse kadınlar da bunun stresine girmez. Zaten doğum stresi adrenali sevmiyor.
Yani doktor/çevre korkutmasını ve iş durumunu geçtim,mecburi sağlık durumları ve vücutla da alakalı durumlar var.Bir de eskiden ultrason filan yoktu.Süpürge makineler yoktu habire eğil çömel iş yap pelvik kaslar daha küçük yaştan itibaren çalışmaya başlıyordu.
Bi kadın eskiden 6 doğum yapsa 2 bebeğini kaybetse, arada 1-2 düşük yapsa bunlar normal olağan kabul ediliyordu🤷🏻♀️.Çünkü o kadının komşusunun,gün arkadaşının,annesinin,eltsinin,manavın gelininin vs hepsinin benzer hikayeleri oluyordu.Şimdi bi kayıp yaşansa bin türlü şey duyuyorsun, depresyona girmeyeceksen de sokuyorlar.
Ben yaşadım mesela.Nasılsın diyeceklerine “öyle mi oldu böyle mi oldu?” Neden oldu? Doktor mu bişi yaptı? Ters hareket mi yaptın? Ay senin boyun 1,55 ondandır gibi zibilyon tane şey işittim.