Merhaba sevgili anneler. Forumda hep normal doğum hikayelerini ayrıca okur. Pozitif doğum hikayem olsun diye dua ederdim.
Hamileliğimin başları çok rahat geçti. 8.aydan sonra ağırlaşmaya başlayınca biraz daha zor geldi. 9.ay ise gerek nasıl doğum yapacağım endişeleri, gerek uyurken sola sağa rahat dönememe, gerek mide yamaları daha zor gelmişti bana.
İst Özel Saygı hastanesinde kontrollerimiz devam etti. 38+3 olduğumda ebe tarafından çatı muayenesi yapıldı: - bebek kanala inmemiş, pelvis kemiğinin ön kısmı basık old. İçin normal doğum zor dedi. Doktora bunun yazılı oldupu kağıdı verince bana odaya girer girmez 1 yada 2 gün sonrası için gün verdi, hastane çantası ile gelmemi doğuma alacağını söyledi,. Bu sezeryan olacağım anlamına geliyordu. Böyle bir karar alınınca normal doğum yapamayacağıma inanmıştım. Bari doktor hanım 39.haftamın dolacağı gün olsun dedim. Sert bir tepki vererek eline ne geçecek dedi. Bende bebeğin gelişimi için kilo artışı için daha iyi olur dedim. Beni cahil yerine koyup biz anne ve bebek sağlığı için daha iyisini bilir ve daha doğru kararı veririz dedi. O an çook sinir oldum. Ayrıca ordan çıktıktan sonra normal doğum yapan bazı annelerin bebeklerinin doğum sonrası fizik tedaviye gittiklerini, omzunda çıkış esnası sorun yaşadığını da duyunca 9 aydır gittiğim hastaneyi direk eledim.
O günün akşamı Zeynep Kamil devlet hastanesine gittik. Yine çatı muayenem yapıldı 2 ayrı doktor tarafından ve evet ön kemiğin basık ama normal yapmana engel değil dediler. Sabahında 1cm açıklığım akşamına 2cm olmuştu. Artık o kadar çatı muyanesinden sonra 39.haftaya kasılmalarla başladım. 1 gün düzenli kasılmalarım geliyor, diğer gün gidiyordu. 3 gün düzenli kasılmalar yaşadım ama 5 dk ya inen düzenlilikte olmayınca hastaneye gitmedim. Son hastane kontrolümde açıklık 3cm di. 3 gün boyunca onca harekete rağmen daha ilerleme olmamıştı. 39+3ten sonra plates, yürüyüş, skuat, hurma, ada çayı, cinsel ilişki derken hepsinin dozunu arttırdım. 39+6 sabah 06.30 da sancı geliyor 10 sn de gidiyordu. Akşam 23.00 a kadar 10 da 1 e indi ve kasılmaların şiddeti arttı. Önce rahim kasılıyor karnın her yerinde sertleşme oluyor sonra belime ve kasıklarıma ağrı yayılıyordu. 5 dk ya inmeden hastaneye gitmeyecektim. Fakat wc ye gidişlerimde çok arttı derken lavaboda kırmızı kan gördüm. Eşimi annemi kaldırdım haydi hastaneye gitme vaktimiz geldi dedim. Hastaneye gittiğimizde açıklık 5cm olmuş, kasılmalar 5dk da 1 gelmeye başlamıştı. Sancı anında hep dua ettim. Hep nefesle sancımı kontrol altına aldım. Doğumhaneye sevkedildim. Tekrar nst ve muayene ile 6-7cm e ulaştığım söylendi. Eğitim araştırma hast old için sizle çok fazla doktor ilgileniyor fakat muayeneleri nöbet değişimine göre erkek doktor da yapabiliyor. Gece 00.30 da girdiğim hastanede saat 5 e kadar açılma 6-7 cm arasına kadar ulaştı ve 2 saat aynı durup ilerleme olmayınca saat 5 ten sonra suni sancı verildi. 2 saatte tam açılma oldu 10 cm e ulaştı. Bebeğim hala kanala inmemişti. Suyum da gelmemişti. Suyumu patlattılar çok can yakıcı değil merak etmeyin. Sonra tuvaletini yapar pozisyonda eğil ve ıkın dediler. Ikınma tekniklerini önceden öğrendiğim için güzel yapabiliyordum fakat bebişim biraz iri old için 1 saat ıkınma ardından ancak kanala inebildi. Saat 8 de doğum için ayrı bir odaya alındım, ameliyathane değildi, çok aydınlık pencereleri olan, çatı muayenesi yapılan koltuğu olan bir odaydı. O koltuğa alındım ıkındım olmadı, eğilme pozisyonunda ıkındım defalarca yine ilerlemedi. Bana sancının en tavan yaptığı esnada içerde uzun nefes vererek ıkın dediler o şekilde yapmaya çalıştım. Ve malesef 4 yerde büyük tuvaletimi de yapmışım. Lavmanı bana verip tek yaptım ve beceremedim sanırım. Ve o oda da 1 saatin sonun sa 9.20 de doktorun da bebeği aşağıya eliyle itmesiyle bebeğim dünyaya geldi. O anı yaşayınca ağlarım diye düşünürken o kadar sancı ve acı sonrasında bebeğimi görünce sadece sevinç çığlığı, mutluluk ve şükretmek oldu halim. Bebeğim 3780 gram, 52 cm doğdu. Ultrasyonlardaki ölçümlerden daha fazlasıydı🙃. İsteğim üzerine kordonu 1 dk sonra kestiler, bebeği yıkanmadan kuruladılar ve plasentayı dine uygunluğu açısından çöpe atılmamasını bana verilmesini istedim. Devlet hastanesi olmasına rağmen isteklerimi yerine getirdiler. Ikınmalarımda çok yardımcı oldular. Hatta alt kısmıma sıcak su tuttular, belime masaj yaptılar. Özel hastane gibi ilgi gördüm. Çok memnun kaldım.
Evet normal doğum çok kolay bişey değil, ama dayanılmayacak kadarda ağrılı değilmiş. Özel hastanede olsam 7cm açıklıktan sonraki ağrılardan dolayı kesin sezeryan yapın derdim. İşte kendimi bildiğim için devlet hastanesine gittim sonuçta beni dinlemiceklerdi önce normal doğum olması için herşeyi deneyeceklerdi. Ve böylece hiç istemediğim devlet hastanesinde doğum yaparak tüm ön yargılarımı kırdım. Ama bu Zeynep Kamil hast e özel. Diğer yerler için pek bişey diyemem.
Normal doğumdan hep korktum ama çabuk ayaklanmak için, ameliyat şekli bir doğumdan daha korktuğum için en önemlisi sütüm dada çabuk gelir ve bebeğim daha rahat beslenir diye düşünerek normal doğum olsun istedim. Devlet hast old için epidural uygulaması yok. Olsa tabiki çok daha kolay olabilirdi. Ama şuna inanın Allah kuluna dayanamayacağı acı vermez, biz epiduralsiz de doğum yapabilecek kadar dayanıklıyız sevgili anneler. O şekilde yaratılmışız. Sadece kafaya koyun hayırlısı olacaksa normal istiyorum deyin ozmn bi engel olmadıktan sonra oluyor. Bana epizyotomi (kesi) uygulandı. Öncesinde doktor bilgilendirdi içimi rahatlattı. İdrar tutamama sorunu oluyor diye istemiyordum ama güvendim olur dedim. Bilinçsizce yırtılacağına daha çok dikiş olacağına iyiki de kesi atılmasını kabul etmişim. Uyuşturup dikişini yapıyorlar zaten. Benim normal doğum serüvenim bu kadardı. Çok şükür bebeğime sağlıklı bir şekilde kavuştum. Doğumumdan sonra babam korobavirüs oldu. Sevincimizi de tam yaşayamadık ama olsun. Hep dua ediyorum. Allah inanın herşeye dayanma gücü veriyor. Babam için dua ederseniz çok sevinirim. İnş sizlerde sağlıkla, kolay bir şekilde doğum yaparsınız. Burda çok şey okuyup öğrendim. Umarım verdiğim bilgilerde sizlere faydalı olur.