ilknur94acr 24. Haftada öğrendik 13-15 mm arası ölçtü doktorum. 20. Haftamda 36mm’ydi detaylı ultrasonda. 4 hafta içerisinde birden düşmüş ama buna sebebiyet verecek bir şey yaşamadım. Ardından tabi hemen tedaviye başlandı, hafta ileri olduğu için 3 ayrı doktora daha danıştık ki bunlar istanbulun en iyi perinatoloji profesörlerinden, hepsi serklajın riskli olduğunu (enfeksiyon ve doğumu tetikleme) söyledi. Açıkçası bu iş biraz rus ruleti ne zaman doğurursun hiç belli değil, kimse net bir şey söyleyemiyor. Bazen tedavi işe yaramıyor rahim kısalmaya devam ediyor ve erken doğum oluyor bazende milim milim bir şekilde miyadına kadar gidiyor. İlk öğrendiğimde aşırı korkmuştum. Ölçülerim gebelikte son haftalarda olması gereken ölçülerdeydi benim ise daha 24. Haftada bebeğim yaşam sınırında bile değildi henüz. Sabah akşam progestanı fitil olarak kullanıyorum, magnezyumu da sabah-akşam içiyorum. 24-28 hafta arası endol fitil kullandım ama 28. Haftada onu kestik,çünkü hafta ilerledikçe yan etkileri oluyor bebek üzerinde. En geç 30. Haftada kesmek gerekiyor dedi doktorum. Bunların haricinde evde full yatıyorum. Ev işi vs hiçbir şey yapmıyorum, yardımcı olanlar var. Maksimum hareketim duş almak, ev içinde odadan odaya ufak turlar ve yemek yemeğe kalmak… tabi insan ister istemez çok bunalıyor bir de yaza denk geldiği için, haftada bir doktora giderken güzel bir araba turu atıyoruz :) şimdilik bunlarla yetinip bolca şükrediyorum. 6 haftadır çok şükür kötüye gitmedim, uzunluğu korudum. Salı günü 31. Haftaya gireceğim. Tedavi ve dinlenmelerle şuanda 17-20mm arasına çıktı uzunluk. Bu arada bu uzunluk öyle 10mm birden artabilen bir şey dğeil, burada o şekilde yazanları görüyorum ama muhtemelen ilk ya da son ölçümlerinin birisinde hatalı ölçüm var. Bu rahim ağzı dinamik bir şey mesela Sabah 20 mm ölçülen uzunluk aynı günün akşamk 17 mm ölçülebilir. Ama hiçbir zaman 20 olan uzunlum 35’lere çıkmaz. Genelde 2-5mm arası oynar.
Sancım,kasılmam ya da açıklığım yok. Rahim ağzı kısalığı bir erken doğum riski ama doğumun başlaması için kısalmadan başka gerekli parametreler var yani tek başına doğumu başlatmaya yeterli değil. O yüzden stres yapmayın, bol bol dinlenip ilaçlarınızı kullanın. Bu şekilde miyadında doğum yapan bir sürü insan var😊