Karadenizf kedinize çiğ et, çiğ salam, sosis vs. vermiyorsanız, sokağa salmıyorsanız, kediniz sokaktan gelme değilse, aşıları düzenli yapılıyorsa toksoplazma olma ihtimali çok düşük. Kedinizde bu parazit varsa bile dışkısına temas ettikten sonra elinizi yıkamadan ağzınıza falan sokmanız gerekiyor. Yani kediden almak zor bir ihtimal. Havadan falan bulaşacak bir parazit değil çünkü. Toksoplazma riski çiğ ette, yeşillikte, sebze ve meyvede daha fazla. Çiğ ete dokununca bile toksoplazma alabilirsiniz. Çocukluğumdan beri kedilerle koyun koyuna uyuyorum. Hayvan gönüllüsüyüm. Sokaklardan yüzlerce hayvan topladım, tedavi ettiriyorum, sahiplendiriyorum. 30 yaşındayım ve toksoplazmam negatif. Keşke pozitif olsaydı bağışıklık kazanmış olurdum diyorum. 😊 Ayrıca sokaktan aldığım her hayvana toksoplazma testi yaptırıyorum. Toksoplazması pozitif karşılaştığım kedi sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Ek bilgi, kedi ile büyüyen çocukların bağışıklık sistemi gelişir. Astım ve alerjik hastalıklara yakalanma riski diğer çocuklara göre fazlasıyla düşer. Yani çocuğu kediden sakınmak yerine kediyle büyütmek çok daha iyi. Bu konuda çok fazla çalışma var. Annelerin okuması araştırması dileğiyle...