FnurGokcan hayırlı olsun diyor ve 10 aylık bebekli, spinal sezaryen olmuş, emzirme eğitimi almış,4üz bebek de bakmış bir anne olarak SÜT konusuna giriyorum direk.
Öncelikle mamayı kes kesinlikle diyorum.Sütün az gelmesi çok normal çünkü şaldır şuldur süt beklemeyin. İlk önce damla damla kolostrum gelecek. Sizden şişeden akan bi süt bekliyorlarsa (doktor ve hemşireler de dahil) lütfen doğanın akışına bırakın kendinizi.
Siz dakikasız,saatsiz bebek istedikçe siz istedikçe sürekli memede emzirme kampı yaparak emzirmelisiniz bu süreçte. Emzirdikçe kolostrum inecek ve süt reform olacak. Mama verirseniz zaten tok olan bebek,neden emsin?
Aç bırakın sarılık olsun demiyorum,yalnız binlerce anne gördüm binlerce! “ süt az gelmişti mama verdik şimdi emmiyor sütüm azaldı napıcam?!” Diyen ilerideki 20-30 günlük çaresiz annelerden olmanı istemiyorum.
Mama karşıtı değilim.Yalnız mamaya da alışırsa valla bence mamayla beslemek çok daha zor.Gerektiğinde verilir de.1 aylık ölçüm sonunda bebek 500gramdan az almıştır 150-200 gr almıştır,doktorlar bakmıştır çeşitli,gelişimi yavaştır,annenin de sütü 5-10 cc çıkıyordur vs gibi durumlar başka.
Bende aynı şeyleri yaşamak üzereydim.Hastanede bana 2saatte bir emzir dediler.Biz saatli mi yemek yiyoruz?dinlemedim gak meme guk meme emzirdim.
Yenidoğanların midesi kiraz kadardır.Anne sütünün sindirimi kolaydır,bebek emer hızlı doyar hızla sindirir ve tekrar emer. Ancak mamanın sindirimi anne sütüne göre daha zordur.Mama verince “ay çocuk açmış bak sustu uyudu saatlerdir” denmesinin sebebpleri de bunlardan biridir.
Nacizane emzirme pozisyonları,bebek tutuş şekilleri,çene desteklenmesi,meme masajları gibi detayları bir emzirme danışmanından veya gerçekten bu işi bilen bir ebe hemşireden öğrenmeni tavsiye ederim. İşini bilen dedim,çünkü 910gram alan oğluma “sen emziremiyon mama ver bence” diyen ebe hemşire de gördüm yani.
Annelik doğal bir şeydir.Bu heyecanlı serüvene hoşgeldin ♥️ Bu zor ve muhteşem yolculukta seni çok güzel şeyler bekliyor.Anın tadını çıkar,çok fotoğraf video çek (hakkaten çok 🤣), olumsuz şeyleri yaşarsan kov,mutlu ol.Sağlıkla büyüsün yavrun 🤱🏻