okyanus8731 Merhaba ben size başımdan geçenleri söyleyim içiniz rahat etsin. Ben bir gebelik kaybı yaşadım kalbi de atmadan kaybettim ne yazık ki. Üstüne sürekli arayışa girdim ve genetik test yaptırdım üstelik annemde bir ameliyat sonrası pıhtı atması olmuştu. Bunu duyan tr deki doktorlar genetik sonucu çıkmadan bile gebelik olunca iğne ve aspirin birlikte önerdi. Ben yurt dışında yaşıyorum tr de de araştırılsın istedim bir sürü doktor hepsi aynı. Neyse yurt dışında geldim gebelik planlarken bile içmem için aspirin verilmişti ama içmedim. Bu arada iki gende heterezigot pıhtılaşma çıktı. Sonra Amerika’da bir kaç doktora gittim özellikle bu konu için çünkü yabancı kaynaklarda bu kan sulandırıcıların çok suistimal edildiği yazıyordu. Burda gittiğim tüm doktorlar asla kan cıvıyıcı ihtiyacın yok asla kullanma kullanırsan oluşacak kanama ya da beyin kanaması riski vs sorumluluk almıyoruz dediler. Israrla bir kaç doktor değiştik ve bu süreçte hamileyim en son doktorum bir sürü açıklama yaptı. Sadece özel bir detaylı aramada çıkan gen bozukluğuna bu ilaçların faydası olduğu ama diğer ülkelerde tüm doktorların direkt her pıhtılaşma hastasına gebelikte iğne ilaç kullandırdığı ve bunun yapılan hiç bir çalışmada etki etmediği ıspatlandı hatta risklerini de anlattı. Bende bunları kullanmadan bebek kaybeden ama kullanırken sağlıklı bebek sahibi olanlar var dedim tamamen tesadüf ya da yapılması gereken asıl detaylı gende o çok önemli rahatsızlığı olan kişilerdir o denk geldiklerin dedi. Ama asla o detaylı araştırmayı yapmadan bende yapılan gen taraması ile ilaç iğne tavsiye etmediğini söyledi. Yani sadece bir gen iki gen heterezigot çıkanlar yurt dışında kesinlikle o kan sulandırıcılar verilmiyor. Bu konuda instagramda bulabilirsiniz son bilimsel çalışmaları yakınen takip esen çağrı gülümset hoca var o da aynı düşünce de. Özellikle tr de her önüne gelene bunun boş yere işkence haline getirildiğini anlatıyor. Diyeceğim ben kullanmıyorum gebeliğim yolunda ilerliyor inşallah bir sorun çıkmaz. Ama siz de bir kere özellikle kullanmadım diye hiç dert etmeyin. Ayrıca kızlar rica ediyorum size detaylı gen taraması yapılmadan verilen kan sulardırıcıları kullanmayın. Çok da fazla değil en azından benim yaptırdığım basit test 700₺ falandı onu yaptırın homozigot çıkarsa o zaman kullanmanızın bir anlamı vardır. Ama onun dışında yapılan çalışmalar şu an asla yaratı olmadığını söylüyorlar. Burdaki doktorlar orası hangi ülke sana hemen bunları önerdi. Doktorlar kolaya kaçıyor yeni hiç
bir çalışmadan haberleri yok denildi. Kimsenin kafasını karıştırmak istemiyorum ama belki muallakta kalan vardır ben yurt dışında bu konuya neler söyleniyor onu belirtmek istedim.