Mesa33 Tabi bahsedeyim. Öncelikle serklaj pıhtılaşmadan kaynaklı kayıplarda pek yapılmaz, genellikle erken doğum sebepli kayıplarda yapılıyor ama benim kaybım olmamasına rağmen tüp bebek olduğu için doktorun riske atmak istemedi. Sürekli kontrol ediyordu iki haftada bir. Rahim uzunluğunu doktorunuza bir bakabilir misiniz diye sorarsanız önce karından bakar, kısalıktan falan şüphelenirse vajinal olarak ölçer ama karından ölçüm pek doğru sonuç vermiyor en doğru sonuç vajinal ölçümle alınıyor. Kısalıkta sınır 30 mm, bu değerin altı riskli gruba giriyor. Belirtileri ben de kasıklarımda batma, adet ağrısı gibi ağrı ve bebeği aşağıda hissetme şeklinde oldu ama bazen aniden de rahim kısalabiliyor. Siz doktorunuza ben rahşm ağzından korkuyorum arada bir kontrol edebilir misiniz derseniz bakarlar ama bazı doktorlar öncesinde erken Doğum olmadan fazla önemsemeyebiliyor. Ben o konuda biraz şanslıydım. Serklaj ayakta durmakla alakalı evet. Genelde serklajdan sonra fazla ayakta durmak çok yürümek önerilmez önlem amaçlı yapılan serklajda bazen normal hayatına devam et diyebilşyor doktorlar ama riskli gruptaysanız mutlaka yatmanız gerekir. Bir de serklaj genelde 24 haftadan sonra yapılması tavsiye edilmez çünkü riskli. Sadece acil durumlarda o haftada yapılır. Başka soracağınız bir şey varsa cevaplayabilirim yine.