[silindi] doğar doğmaz tüm aşılar yapılmıyor çocukların. Mesela kızamık aşısı ilk dozu 1 yaşında yapılıyor. Ve kızamık son yıllarda %400 arttı. Bebeğim 1 yaşından önce kızamık virüsü kaparsa diye korkuyorum. Aşıya güvenmediğimden değil.
Yıllar önce kızamık, su çiçeği, tifo, dizanteri, verem gibi hastalıklar milyonlarca kişinin ölümüne sebep oldu. O yıllarda yaşasak tek bir aşı için neler feda ederdik kimbilir. Tabi ki aşı reddi hakkınız yasal olarak. Ama şunu belirtmekte fayda var, şimdi aşı reddetme lüksüne sahipseniz bu toplum bağışıklık eşiği yüksek olduğu içindir. Yani aşı yaptıranlar, yaptırmayanlardan fazla, bu yüzden o hastalıklar aşısız çocukları önemli derecede tehdit etmiyor ve aşısız çocuklar aşıların olası yan etkilerinden korunabiliyor. Yani başkaları aşı yaptırıyor diye siz çocuğunuzu aşıdan koruyabiliyorsunuz. Bu açık bir durum.
Ben aşıların yan etkisi olabileceğini kabul ediyorum. Sonuçta içtiğimiz ağrı kesici bile masum değil. Ama ben sadece kendi çocuğumu değil toplum sağlığını düşünüyorum. Toplum bağışıklık eşiğini ben çocuğuma aşı yaptırarak yükseltiyorum, böylece henüz aşı vakti gelmemiş bebekleri, aşı olamayan bağışıklık sistemi rahatsızlığı olan insanları, hamileleri, yaşlıları, kan hastalarını, kanser hastalarını da korumuş oluyorum.