Edirefp bi kere evde yogurt kefir v.s. yapilacaksa cig sutunuzden emin olmalisiniz. Bazi uyanik ciftciler size antibiyotikli sutu hic vicdani sizlamadan verebiliyor. Icine soda katabiliyor ve daha neler neler. Siz bunlari tespit edemezsiniz. Sonraki nokta cok zor degil internetten 15 liralik bi termometre aliyorsunuz. Sutunuzu 90 derecelere getirip bi 10 dakika bu derecelerde tutuyorsunuz ve pisme asamasinda da surekli karistirin ki dibi tutmasin. Bu karistirma sut icindeki suyun disari atilmasini ve biraz daha yogunlasmasini da saglar. Sonra hizli sekilde sogutun 45 derecelere. Kultur olarak markette satilan paketler var gormussunuzdur. Yogurt kulturu toz seklinde. Hic bi sorun yok kullanabilirsiniz. Ya da cogaltmali dedigimiz baska yogurttan sutun miktarina gore kasikla (ama kasik kesinlikle kaynamis suyun icinde beklemis olacak) ilave edebilirsiniz. Benim tercihim hazir kultur. Kulturunuzu ilave edip karistirdiktan sonra yine onceden sicak kaynamis suda bekleyip sterilize etmis oldugunuz kavanozlara doldurun. Agzini guzelce kapatin. Ben isisi sabit olmasi icin mayalama makinasi kullaniyorum. 45 derecede sabit tutuyor. Bakin bu sabit sicakliklar ve kaynatma ile steril hale getirilen kavanoz ve kasiklar yogurdun tam tutmasini sagliyor. 5 6 saatte yogurdunuz hazir. Eger 45in altina duserse sicaklik yogurt fermantasyonu uzar daha sulu yogurtlar elde edersiniz. Eksiligine damak tadina gore bekletin sonrasinda buzdolabina atin 🙂