Zerrin_ ben bunu 3 yaşında ki kızıma yapıyorum da anlıyor 2 yaşında ki çocuk cezadan anlamaz onun yerine daha fazla konuşup anlatmalı uygulamalı sürekli göstermelisin. yardım isteyebilirsin sana katılmak istesin bu onu teşvik eder ödül verebilirsin ben mesela önce oyuncaklarını topla sonra sana sürprizim var diyorum. ben kızımın oyuncaklarını asla toplamam çok bindebir belki ama o yaşlarda ben topluyordum o da yardım ediyordu ya da ona başka bir görev veriyordum oyuna çeviriyordum elbette çocuklar herşeyi anlar ama kavrayacak yaşa henüz geldiğini sanmıyorum bu tür şeyleri ayırt etmekte zorlanabilir beyinleri o kadar gelişmedi ama 2;5-3 yaş gibi yapılabilir ben yapıyorum toplamadığında oyuncakları alıyorum ve o özür dileyene tekrar toplayacağını söyleyene kadar bir süre saklıyorum. yaptığın yanlış bir şey değil asla yanlış demiyorum sadece o yaş grubuna göre biraz fazla. oyuncaklarının değerini bilmeli sorumluluk bilinci oluşmalı biri ben 5 yasında ki kızıma yapmıyorum bunu demiş ama inan sonra biz uğraşıyoruz sorumluluklarını bilen çocukları severim herkes döktüğünü toparlamalı dağıtıyorsa bunu göze almalı. bu bir ceza değil disiplindir disiplinsiz çocuk doyumsuz ve şımarık çocuktur. bende hamileyim bende bağırmam aşırı bişey yapmadıkça ama hep konuşur ve anlatırım ve onu neyin beklediğini söylerim seçmek ona kalmış. bu dönemde inatçılık tavan yapıyor 3 yaşta daha da tavan yapıyor kendi kararlarını almaları çok güzel bir şey ona da olanak sağlanmalı hep bizim dediğimiz olmamalı kendi kuralları olmalı kendi disiplinleri yani seçenek sunulmalı. oyuncaklarını topladıktan sonra yemek mi yemek istersin dışarı mı çıkmak istersin gibi. çocuk bende karar verebiliyorum bende bişeyler başarabiliyorum hissini tatmalı.