Ay-Bek eski bir tüp bebek çalışanı ve biyoloji öğretmeniyim.. trizomi 13e dair taşıyıcılığı hiç duymadım ve okumadım kitaplarımızda... nette bu tarz bilgiler gördüm sadece.. trizomi 13 (patau), trizomi 18 (edward), trizomi 21 (down) bunların hepsi 47 kromozomlu.. yani tüm 47ler down sendromu olmuyor yorumlarda direkt down gibi düşünenler olmuş.. belki hatırlarsınız mitoz mayoz bölünmeleri okuldaki derslerinizden... yumurta oluşurken mayoz bölünme sırasında kromozomların tam ayrılamaması sonucu olur trizomiler.. 13.kromozom tam ayrılamadıysa trizomi 13 olur gibi..anne yaşı önemlidir bu yüzden, ileri yaş gebeliklerinde görülme sıklığı daha fazla olabilir ama sanırım siz 31 yaşındayım demişsiniz karıştırmıyorsam başka bir yorumla, yaşınız genç sıkıntı yapmayın hiç... tamamen yumurta kaynaklı bir durum ve tek yumurtaya mahsus olabilir, sürekli olacak diye bir durum söz konusu değil ama tekrarlayan gebelik kayıplarında genetik analiz istenir tam olarak problemi anlayabilmek adına.. doğa kendini korumak adına sağlıklı olmayan gebelikleri sonlandırır ama bazen de olmaz tutunur ve anomalili bebekler doğabilir. Siz umarım en yakın ve hayırlı olan zamanda sağlıklı bir şekilde kucağınıza bir bebiş alırsınız🙏🏻