ilaydasokman ben hikayemi anlatayım size. Gebeliğin başından beri rahim ağzı uzunluğum hep 30 mm çıkıyordu. Doktorum keşke 35 hatta 40 olsa demişti birkaç kere. Ama çok ciddi bi durum var demedi. Sonra 22. Haftanın sonlarına doğru birden karından 20 mm ölçtü, vajinaldan de 12 mm çıktı. Yani kısalma olmuştu.
Derken bize en yakın üniversite hastanesine gittik. Prof bulduk perinatolog alanında uzman. Kendisine ayriyeten hem muayene için hem de serklaj için para ödedik. Ki özel hastanelerle kıyaslayınca azdı tabii ama kesinlikle çok iyi bir doktordu.
Serklajdan önce hastanede 2 3 gün kaldım , serklajdan sonra da 1 gün kaldım. Serklaj olurken spinal aneztezi yapıldı. Hiç ağrım sızım olmadı, serklajdan sonra da bi yerim ağrımadı. Hafif kanama oldu ama ikinci gün geçti. Serklajdan sonra ağrı değil de rahmimde bir ağırlık hissettim ilk hafta ayağa kalmak biraz zordu. Ama o da geçti 10 gün içinde. Beklediğimden daha iyi geçti diyebilirim.
Süreç içinde düzenli olarak kanımda (Crp )ve idrarda enfeksiyon var mı diye baktırdım
3 litre su içtim
Özel bölge temizliğine çok dikkat ettim, iç çamaşırlarımı sürekli değiştirdim ütüledim giymeden.
Düzenli progestan fitil kullandım ve magnezyum tabii.
İş yapmadım. Genelde de yattım.
Henüz doğumum olmadı ama çok şükür ki, 35+5 olduk bugün.
Benimki acil serklajdı ve haftam kritikti diye sürekli yattım ama sizin gibi önceden önlem amaçlı serklaj yaptıranlar günlük hayatlarına dönüyor diye biliyorum. Doktorunuza danışırsınız. Ama bence merdiven çok çıkmayın , ağır işler yapmayın, çok çömelmeyin. Günlük hayatınıza devam ederken daha sakin, kendinizi yormayan bir temponuz olsun derim. Bir de aşırı aşırı yürümeyin. Hafif yürüyüşleriniz olsun hareket ederseniz :) benim aklıma bunlar geldi