Ksnmera sağlıklı sınırlar çizilmesi lazım. Bir çocuk gelişimciden ya da çocuk psikoloğundan destek alın isterseniz. 2 yaş dönemi ergenlik dönemi gibi. Çocuk hayır diyebildiğini keşfediyor , kendine ait kararlar almak istiyor vs. seçenek sunmayı deneyebilirsiniz. Böylece hem kendisi seçim yapmış olacak hemde sizin istediğiniz sınırlar çerçevesinde bi şeyler olacak. Kendi istediği olmadığı zamanlarda anlamaya çalışmak ve duygularını kabul etmek yanında olmak destekleyici olmak önemli. Evet üzüldüğünü biliyorum istersen sarılabiliriz gibi gibi. Bir de sürekli otorite olmaktan kaçınmak gerekiyor. Bir şeyleri kendisi yapabilsin diye fırsatlar sunmak hem onu geliştirir hemde ihtiyacını karşılar. Ama çok ağır seviyede uç boyutlarda ise karşı gelme bozukluğu gibi farklı durumlar var bunun için belki psikologun görmesi gerekebilir. Kendim çocuk gelişimciyim ona nazaran tavsiyelerde bulunmak istedim. Bir de bu şekilde olması gelişimi açısından çok daha iyi emin olun. Uslu çocuk iyidir algısı doğru değil, çocuğun bir birey olabilmesi için bağımsız karar alabilme becerisini geliştirmesi gerekiyor ve o da bu dönemde bunun için çabalıyor🌸