Mybabyyyyy1 merhaba , tabii paylaşayım. Benim ölçümlerim hep 30 mm çıkıyordu gebeliğimin başından beri. 22. Haftaya yakın ben çok fazla kilo aldığımı düşünüp çok yürüyüş yaptım, alakası var mı bilmiyorum bir hafta önce karından 30 mm iken , 1 hafta sonra (22+6 gibi) karından 20, alttan ise 12 mm ölçüldü.
Doktor biraz hunileşme olduğunu da söyledi. Acil bize en yakın Erzurum üniversite hastanesine gittik ama cuma gittiğimiz için , oradaki perinatolog alttan 11 ölçtü, pazartesi serklaj yapacağını söyledi, 3 gün hastanede yattım. Tam 23+2de serklajımı oldum. Öncelikle serklajı olmadan önce çok kaygılandım birden ağlamaya falan başladım. Ameliyathaneye giderken. Bilmediğim bi şeye doğru yol almak ve bunun için günlerce beklemek çok zordu. Ama inanın aşağı indim , oradaki hemşireler doktorlar o kadar olağan davranıyorlardı ve bana karşı çok anlayışlılardı ki, tüm stresim geçiverdi. Hiç korkulacak bi şey yokmuş inanın. O kadar rahat geçti ki. Sonda takmak isteyecekler onu ameliyathaneye inince uyuştuktan sonra takılmasını istediğinizi söyleyin. Benim sonda takılırken ve çıkarılırken bu sayede hiç sorunum olmadı. Spinal aneztezi yaptılar , belden iğne vurduklarında inanın hiç hissetmedim bile. Serklaj da çok kısa sürdü, 10 dakikayı buldu mu emin değilim. Sonra ayaklarım komple uyuştu, bir saate yakın ayaklarımın uyuşukluğunun geçmesini bekledim. Çıkarken içimden sezeryan olsam demek ki süreç böyle ilerliyormuş , doğuma girerken korkmam artık diyordum :) o yüzden siz de pozitif olun olur mu
Şimdi ben 29+2 deyim. 6 hafta oldu serklaj üzerinden geçeli. Bu süreçte rapor aldım, hep evdeyim. Genellikle uzanıyorum, bir tek tuvalete kalkıyorum bir de hastane kontrollerine gidiyorum. Hastaneye giderken çok erken saatte gidiyorum ki, orada çok oturmadan muayene olup döneyim diye. Bu süreç boyunca magnezyum , progestan (fitil) hala devam ediyorum bu ikisine , serklajdan sonraki ilk hafta antibiyotik kullandım.
Dikkat etmeniz gerekenler, enfeksiyon kapmamanız lazım. 3 litre ve daha fazla da olabilir su için. Dışarıda tuvalet kullanmayın. Günde 3 4 defa iç çamaşır değiştirin. İç çamaşırlarınızı mutlaka ütüleyip giyin. Eğilmeyin. Yere bi şey düşse başka biri alsın. Merdiven çıkmayın. Çıkmanız gerekirse çocuk gibi tek tek basamak çıkıp yavaşça çıkın. ( mümkünse hiç çıkmayın ) hastaneye gittiğinizde asansör kullanın. Düzenli olarak hem kanda hem idrarda enfeksiyon var mı diye baktırın. Crp de önemli.
Yemeklerimi ben uzandığım yerden doğrularak yiyorum. Bazen çok bunalırsam masada yiyorum.
Benim serklajdan sonra 1. Gün ve 2. Gün biraz kanamam oldu ama azdı. Sonra bir daha olmadı. Serklajdan sonra canım hiç acımadı. Sadece ilk 10 15 gün basınç vardı o bölgede , ayağa kalkınca hafif rahatsız hissediyordum. Ama şükür sonra geçti bir daha öyle hissetmedim.
İlk zamanlar sızı şeklinde ağrılar giriyordu, ilk 2 hafta girdi. Doktoruma sordum normal dedi. Sonra onlar da geçti hiç olmadı bi daha. Serklajdan sonra 2. Ya da 3. Haftaydı birden kasılmalarım çok artmıştı. Sanırım 25. Hafta olabilir. Sancı da giriyordu. Doktora gittim ilk ntsye girdim, doktor serum verdi tek bi tane sancı çıkmış ntsde o da yalancı sancıdır dedi. O ara bi endişelendim. Magnezyum arttırdım. O haftadan sonra bir daha kasılmam da olmadı, olduysa da çok az çok hafif oldu. Ama geçti diyebilirim.
- Haftaydı sanırım birkaç gün adet olacakmışım gibi ağrılarım oldu orta ve hafif düzeyde. Onu da doktora sordum yine olabilir normal dedi 😁 onlar da geçti artık olmuyor.
Herkes bu serklaj sonrası süreci biraz farklı yaşıyor. Kimisi hiçbir şey hissetmiyor kimisi benim gibi değişik şeyler hissedebiliyor. Düzenli ve şiddetli sancı yoksa korkma diyor doktorum hep.
İlk kritik eşik 28, sonra 32 , sonra 34. 34 ten sonra hiç korkmayın diyor doktorlar. Umarım yardımcı olabilmişimdir:)