Meltem93-22 Merhaba arkadaşlar sizlere bişi danışmak istiyorum. Bizim bir evimiz var 2+1 bina eskimeye başladı ve site de değil de tek bina şeklinde ama her yere yakın çarşı Pazar market hepsine. Ama bizim çok yüklü borcumuz var yani maaşla filan olacak gibi değil parça parça bir çok yere kredi kartları eksi hesap kredi filan yani ödesekte hep faiz ödediğimiz için bir türlü düze çıkamıyoruz ve bu durum hayat enerjimizi düşürüyor. bir süre eşim işsiz kaldı bnde çocuktan dolayı çalışamadım bakacak kimsem yok diye ve bu bizi zor duruma düşürdü Şimdi eşimle aramızda şöyle bir konuşma geçti biz bu evi satıp borçları ödeyip kalan miktarı faize yada yatırım yapıp kirada sitede mi otursak Çünkü buralarda çocukların oynayabileceği çok bir alan yok heryerden araba geçiyor çocuklar içinde daha iyi olur ilerleyen zamanda yatırım yaptığımız yada faize yatırdığımız paranın üstüne kredi çekip öyle alırız yada biriktirmeye çalışırız diye düşündük sizcd mantıklımı. Bu tabi hemen olacak bişi değil yani 2-3 sene kirada durmamız gerekebilir. Faiz ödemek borcun hiç düşünmesi çok canımızı sıkıyor biliyorum kimse dört dörtlük yaşamıyor ama bir düşünce işte sizin fikirleriniz nedir ?
babyandmomy__ Meltem93-22 ben olsam satardım bitirirdim borçları çünkü hem ev sizin oturmaktan hoşlanmadığınız bir ev hem de borçlar sürekli kafaya takılınca evde huzur da kalmıyor borç olmayınca sakin kafa ile inanın hayat çok daha pozitif oluyor inşallah tez vakitte kolaylıkla bitiririz borçları gönlümüzden geçtiği gibi de bir ev sahibi oluruz 🙏🏻🩷
crazyymom Meltem93-22 benim eşimde geçen aynı şeyi teklif etti ama bana mantıklı gelmedi çünkü biliyorum ki çocuklarıma bırakacağım tek şey bu ev ki bu devirde ev kolay alınmadığı gibi bizde bidaha alamayız bunun için karşı çıktım bana mantıklı gelmedi bide işin dini boyutu var biz Müslüman olduğumuz için eşime bu konudada karşı çıktım sizin hassasiyetiniz nedir hesap işleriniz nasıl ilerliyor bilemedim ama bidaha ev almak gerçekten çok zor bilmiyorum bu borçlar bitince bidaha borç yapmayacginizdan eminmisiniz mesela bunları iyi düşünmek lazim
byk0606 Evin satışı borcu tamamen kapatacaksa ve geliriniz bunu karşılayacaksa aslında düşünülebilir. Ancak kalan parayı gerçekten iyi değerlendirmeniz gerekir. Kirada olmak çok zor ve ev sahipliğinden kiraya geçince farklı durumlar yaşayabilirsiniz. Şahsen aybaşı dünya sıkıntı çekmektense rahat geçinebileceğim durumda kirada olmayı tercih ederdim. Ama dediğim gibi en iyisini siz hesaplayabilirsiniz.
Meltem93-22 byk0606 evet borcu tamamen kapatıyor biraz da nakit kalıyor yatırım yapıp üstüne ekleyebilirsek belki aradaki farkı azaltırız diye düşünüyoruz kirada sıkıntı yaşar mıyım hiç bilmiyorum ama sürekli aman şu kredi geldi şu borç geldi demekten çok sıkıldık bizde acaba kafamız rahat ama kirada olsak daha mı iyi olur diye düşünüyoruz. İnşallah hepimiz için en iyisi olur 🙏
12betul Eğer borç dışında para Çar çur olmayacaksa mantıklı . Tabi şöyle bi durum var her şey günden güne artıyor maalesef ki o yüzden tekrar ev sahibi olmakta zorlaşabilir . Birde şu var ki parça parça olan borç asla bitmiyor .
Meltem93-22 12betul maalesef borç parça parça maaş yatmaya başladı ama yetmiyor ki maaştan fazla borç var parçalı olduğu için yetişemiyoruz. Ev var ama kafamız hep dolu yani konuşmalarımız da hep yatırım şeklinde konuşuyoruz yani bir yere bağlar isek çar çur olmaz diye ama inşallah yapabiliriz 🙏 tabi herşey artıyor malesef alamamakta var işin ucunda haklısınız
Meltem93-22 babyandmomy__ çok haklısınız kafamız hep dolu ne yapsak nasıl çıksak işin içinden. Diye inşallah çok teşekkür ederim 🙏 hepimiz için Allah gönlümüze göre ev nasip etsin inşallah
12betul Meltem93-22 İnşallah rabbim selamet kapısını göstersin . Yapabilecek iseniz satmak mantıklı . Rabbim malınızı da heba ettirmesin inşallah
Niiillloooyaaa Yanlis anlamayin lincte etmeyin edilsem de kaale alip cevap vermiycem vebali bana kalmasin diye soyluyorum yoksa gunahiniza ortak olmus oluyorum faiz yemek te yedirmekte haramdir ALLAH A VE RASULUNE SAVAS ACMİSSİNİZ DEMEKTİR faizin en dusugunun gunahi anne ile zina yapmak kadar buyuk gunahdir en dusugunden bahsediyorum dikkat edin faiz yiyene de ALLAH DA RASULU DE LANET ETMİSTİR BELİNİZİ dogrultamazsiniz cennet size haram kilinir Allah muhafaza evinizi satin borclari kapayin faiz de odemeyin ama kalan parayi da faize yatirmayin altin falan yapin en azindan oda durdukca degerleniyor sonucta nacizane kendi fikrim iyi geceler…
Meltem93-22 Niiillloooyaaa yok herkesin kendi düşüncesi tabiki kimsenin Bir şey diyeceğini düşünmüyorum da dediğim gibi yani faiz olmaz da yatırım yapılır altında olabilir tabiki sadece konu satmak ile yanlış mı yaparım sonra çok üzülürmüyüm bilmiyorum kararsız kaldım düşünceleriniz Merak ettim yerimde olsanız ne yapardınız diye o yüzden sordum 🙏
TugceOrak Niiillloooyaaa dini hassasiyetinizi anlıyor ve saygı duyuyorum ama arkadaş bizden fetva istememiş ? Belki Müslüman bile değiller ? Bu olası bir ihtimal değil mi ? ‘Naçizane fikrim’ etiketi altında yaptığınız zorbalama hoş olmamış. Bu da benim naçizane fikrim ♥️
Fatihinannesiii Bakara 276: Allah, malı artırdığı sanılan faize bereket vermez ve onu eksilte eksilte sonunda mahveder. Buna karşılık malı eksilttiği sanılan zekât ve sadakaları bereketlendirir. Allah, nankörlükte ve günahta ısrarlı olanların hiçbirini sevmez
Niiillloooyaaa Meltem93-22 yani aslinda evden olmak istemem şahsen cunku hazir da olan malin gittigi zaman yerine gelmiyor bidaha hazir olana mukayyet olamayan insan yenisini hic koyamiyor kendimden biliyorum bir donem buna benzer bi durum yasadim ama faizi yedirme soz konusu olunca fetavalar cok katı oluyor ve malin varsa da satacak odeyeceksin bulasmayacaksin diyor fikih alimleri hocalar hadisler yani bu yuzden de satmayi tavsiye ediyorum oyle bende arada kaldim acikcasi ama sizin karariniz sonucta bisey diyemiycem ❤️
Niiillloooyaaa TugceOrak zorbalamadim fikir verdim biraksaydiniz da Arkadas musluman degilse de kendisi soyleseydi fetva da vermedim bildigimi soylemek de mesulum benim dinim de bana bunu emrediyor musluman olmayana bile dine davet edilir zorlama olmaz ben illada yapamazsin demedim ama gunahina ortak olmamak icin dinin gereksinimini soyledim
TugceOrak Niiillloooyaaa günahına ortak olmamak mı ? Niye onun günahına ortak olacaksınız ki bu fetvayı vermeyerek ? Faize yatan parayı birlikte harcayamayacaksınız sonuçta değil mi ? KOCAMAN KOCAMAN HARFLERLE YA KAHHAR YA KAHHAR MODUNDA, SİZE DİNİ AÇIDAN BİR SORU YÖNELTİLMEMİŞ BİR KONUDA yorum yapmasaydınız günahına ortak mı olacaktınız ?
Meltem93-22 Niiillloooyaaa bnde alınmış alınmıştır satmayalım diye düşündüm sonra bu kadar borcun içinden çıkacak başka yol düşünüyorum ama maalesef bulamıyorum kafam allak bullak oldu hem satıp kafamız rahat etsin istiyorum hemde ya sonra alamazsam düşüncesi de var 🥺 öyle işte
Niiillloooyaaa TugceOrak evet aynen oyle ortak olacaktim cunku ilim ogrenmek boyle birsey ilmi sadece kendin uygulamak icin ogrenmezsin dogrusunu bilip de onu karsi tarafa soylemezsen bilip susarsan haksizlik karsisinda susan nasil dilsiz seytan sa bildigi halde uyarmayan da dilsiz seytandir her koyun kendi bacagindan asilir gibi sacma sapan bi teoriyle gelecek olursaniz eger behlul i dana hz lerinin köyün etrafina bacaklarindan asilmis ölü koyunlar biraktigi kissayi okumanizi isterim yada kapinizin onune bir torba cop koymanizi ve bir iki gun sonra sizin vopunuzun kokusundan gelecek sikayetlere bi bakmanizi tavsiye ediyorum zira cop sizin sonucta ama sikayet geliyor gibi bi ornek te verebilirim behlül i dana hz yada herhangi bi Allah dostuna itimatınız yok ise Allah in bir köyü helak ederken en once Alimlerden baslayin emrini veriyor melekler nedenini sorunca onlar bildiklerini kendilerine saklar digerlerini duzeltmeye calismazlar once onlardan baslayin helak etmeye emri vermistir gerci siz bu zihniyet ile mutlaka bunlarada bi kulp bulursunuzda ben sizi ne kadar kaale alirim bilmem kaldi ki post sahibi de gayet saygi gostermis fikrime gayet naif yaklasmis sizin aksinize saygi gostermis musluman galiba 😒
Meltem93-22 crazyymom çok haklısınız tekrardan almak zor tabiki bnde onu düşünüyorum tabiki borç bitince zorda kalmadıkça yapılmaz düşüncesindeyiz tabi hayata karşımıza ne çıkarır bilmiyoruz bnde alınmış olanı satmak düşüncesinde olmamıştım ama eşim tarafından da bakınca oda haklı oluyor yani çok ince bir çizgi deyim kafam sürekli karışıyor. Teşekkür ederim 🙏
Tire35 Oturduğunuz evi kiraya verip kendiniz kiraya çıksanız yine borcunuzu ödemeye devam etseniz borcunuz bitince de satıp ev almayı deneseniz daha şyi olmaz mı çünkü giden bi şey kolaylıkla yerine gelmiyor özellikle istanbuldaysanız daha da zor insanın istediği bir yer bulması sonuçta evi satıp kiraya çıksanız da her ay kira ödeyeceksiniz kiraya vereceğiniz parayı borcunuza verirsiniz çünkü kiranın bir sonu yok ama Allahın izniyle borcunuzu bitirirsiniz hemde faizle uğraşmamış olursunuz Rabbim yardımcınız olsun birde sitede kiraya çıktıktan sonra her şeyin iyi olacağı garantisi de yok Allah göstermesin aksi bir durumda evinize geri dönebilirsiniz evi satmazsanız
Meltem93-22 Tire35 açıkçası sorun evin konumu değil burayı kiraya versem de ancak bnm kiramı karşılar borçlar gene durur şöyle söyleyim ödemeleri yapamıyoruz eşim maaş almaya başladı ama tüm maaşı da yatırsa bazı borçları hiç ödeyemiyoruz. Hep geriden geldiğimiz için ödediğimiz de sadece borcun faizine gidiyor yani ana borç gene duruyor bu yüzden bitmiyor çünkü hep geriden gelmeye devam edecek. Yani bnde başta satmayalım filan diye düşündüm ama oda haklı gibi geldi kafam karıştı sizden fikir alayım dedim
TugceOrak Niiillloooyaaa bu zihniyet ? Benim aksime saygıyla yaklaşmış ama ben saygıyla yaklaşmamışım yani ben Müslüman değilim onu mu ima ediyorsunuz ? 😀 asıl ben bu zihniyetle sizi hiç kaale almam. İyi geceler ☺️
Niiillloooyaaa Meltem93-22 o kadar borc varken de rahat uyku bile uyumak zor oluyordur Allah yardimcimiz olsun inanin kac kere o borcun icine dustugumu saymadim bile ama ALLAH yardim etti bi sekilde ne olursa olsun once faizden kurtulmaniz sizin hayriniza olur ve teheccut namazini oneririm ben hep teheccut de dua ettim rabbim teheccut vakti yokmu birsey isteyen vereyim diye kullarina nida da bulunuyor ❤️