Merhabalar kiminiz için riskli kiminiz için hayallerde olan bir doğumum oldu. İlk çocuğum ile aralarında tam 2 yaş var. İlk oğlum aynı şekilde ev doğumu ile başladı fakat 10 cm açıklıkla sezeryan olmuştum🥲 evet gelelim bu doğum hikayeme.
39+1 de bir avuç suyum geldi, ebem su gelmeye devam ederse veya nişan gelirse haber etmemi söyledi bir gün sonra pembe renkte nişanım geldi ama hala sancım yoktu. Pembe renkli nişan çok yoğun gelmeye başlayınca 39+3 akşam 7 buçukta muayene etmeye evime geldi ebem. Sancılarım o zamana kadar başlamamıştı o geldikten sonra başladı😅 akşam 7 sabah 7 (12 saat) açıklığım 3 cmde kaldı. Hiç pes etmedik saat öğlen 1 gibi 10 cm olmuş ve ıkınmaya geçmiştik. Şimdi ise farklı bir sorunumuz vardı… bebek kafasını kanala yamuk yerleştirdiği için ne kadar ıkınsam da bebeği ittiremiyordum ve çok güçsüz düşüyordum. 3 saat ıkındım ve artık pes ettim.. hadi gidelim hastaneye demeye başladım ebeye. Güçlü ıkın diyor ben zaten son gücümü kullanıyorum bunu bildiğim için kesin yapamıcam yine diye düşünmeye başladım. Hatta o sırada hazırlandım ve anneme haber verdim sezeryana gidiyorum diye… o sırada ebem diyor ki “bebeğin kafası elime değiyor düzgün ıkınırsan çıkacak, kalp atışı da çok güzel boşuna sezeryan olacaksın “ diyordu fakat o kadar zorlanıyordum ki ne kadar ıkınsam da çıkmayacak gibi hissettim. O sırada bu karardan bir an gazla vazgeçip üzerimi değiştirip havuzun içine geçtim banyoya ve suya geçer geçmez ıkınma hissiyatım arttı biraz orda tek başıma ıkındım. Annem ve ablam gelmişti tam da en son aşamada. Ablam karnımın üstünden ittiriyor, annem diğer yanımda ebem ise devamlı vajinamda yırtık olmasın veya az olsun diye yağlama yapıyor.. 1 saat o güçlü ıkınmaları yaşadıktan sonra nihayet bebeğim kucağıma verilmişti.. evimde, yatağımda… ablam dahi ev doğumunu desteklemezken şoka girdi bebek çıktığı an😅 ne kadar mucizevi bir şey diye..bu o kadar güzel bir duygu ki iyi ki bunu yaşadım pes etmedim ve normal doğurdum diyorum.. 7 tane falan iç dış toplam dikişim olmuş. Kesi atılmadı hiç şu an iyiyim dün doğum yaptım.
Ssvd olayına gelirsek
Ssvd’deki risk araştırmalarıma göre %0,5 oranında dikiş açılma olasılığı mevcut bu olasılık da daha çok eski tür yukarıdan aşağı atılan dikişte olurmuş. Bir kadının normal doğumu bile ssvd yaparkenki rahim yırtılma riski ile aynı. Fakat şu an biliyoruz ki bunu destekleyen doktorlar çok az, o sebeple sizlere bir fikir olması için yazdım☺️
Bu anlattığım doğum zor bir doğumdu. Bebek kafasıyla tam girseydi büyük ihtimalle öğlen doğmuş olacaktı.. ama işte imtihan oldum ve geçtim pes ettiğim zaman oldu ama yine kendime olan güvenimi oluşturdum ve bir şekilde mücadele ettim. Evimde huzurla yatıyorum şu an 🩷