Tetanoz aşısının koruyuculuğu olması için normal bir bireyde 3 doz yapilir. 3 doz aşı olan kişi 10 yıl korunur. 10 yılda bir de hatırlatma dozu yapılır. Ilk doz yapıldıktan 1-2 ay sonra ikinci doz yapılır. 6-12 ay arasında da 3. Doz yapılır ama o zamana kadar hamilelik zaten bittiğinden 2 dozda bıraktırıyorlar. (Başka çocuk düşünüyorsanız 3. Dozu da doğum sonrası yaptırın 10 yıl korunmanız olsun) Nereden biliyorsun diyeceksiniz , şantiyede çalışıyorum mimarım ve şuana kadar 4-5 kez olmuşumdur. Son 10 yılda olduğum aşılardan dolayı da, hamileyken bi daha olmasam mı dedim ama doktorum 3 lü karma olanından tek doz önerdi bana bile. (Tetanoz-difteri-boğmaca, bebek bağışıklığı olarak doğar yenidoğan döneminde korur dedi, 3 ü tek aşıda olacak 1 doz)
En son geçen sene bir seyahate giderken beni korusun diye oldum.
Hamilelere neden tetanoz aşısı yapılıyor ? Çünkü yenidoğan bebeklere göbek kordonundan bulaşabileceği için yapılıyor. Yani vajinal doğum ya da sezeryan ikisinde de olmalı diyorlar. Normalde de nerelerde bulunuyor bu mikrop ? insanlara kontamine objelerle (tırnak, iğne, çivi gibi) oluşmuş kesiklerden ya da toz, toprak, dışkı veya tükürükle kirlenmiş yaralardan, yanık ve kazalarda meydana gelen ölü dokulardan, yenidoğanlarda göbek kordonundan bulaşır. Yani normal günlük hayatta da bir yerinizin kesilmesi ve o bakterinin olması bulaşmasına yetiyor, illa paslı çiviyle bulaşmıyor konu pas değil.
Halk saglığı merkezinin de bu konuyla alakali şöyle bir yazısını bırakıyorum ;
"Doğurganlık çağındaki her kadın tetanoza karşı bağışık olmalıdır. Hiç aşılanmamış gebelerin en az iki doz Tetanoz aşısı olmaları sağlanmalıdır. Ikinci doz doğumdan en az iki hafta önce tamamlanmalıdır. Yeterli süre sağlanamadiysa tek doz Td almis gebenin ve bebeginin tetanoz hastalığı açısından risk altında oldugu dikkate alınmalıdır. Temiz doğum şartlarının sağlanması ve bebeğin göbek bakımının doğru yapılması daha da önem kazanmaktadır. “