BaharSefvan ikili testle ilgili yanlış bildiğiniz bir şey var. İkili test down sendromu olup olmadığını aöylme ez sadece down sendromu olma riskinin yüzde kaç olduğunu belirtir. Sadece amniyosentez ile down sendromu olup olmadığı kesin söylenebilir. Tabiki yapılacak tüm testleri yaptırıp yaptırmamak annenin kararına bağlıdır. Fakat çocuğun nasıl vir sağlık sorunuyla doğcağını bilmek bana göre önemli. Mesela detaylı ultrasonda çocuktaki kalp sorunu farkedilip doğumdan hemen sonra ameliyata alınarak kurtarılan bebekler var. Maalesefki açlık tokluk kan şekeri ölçünü de gizli şeker olup olmadığını bilmek için yeterli değil. Bunu bilmek için mutlaka şeker yüklemesi yapılması gerekiyor. Ve gizli şekeri farkedilmediği için erken doğum ya da bebeğini kaybeden anneler de var. Bunlardan biri de benim bir yakınım. Yani çocuğa zarar vermeyelim şeker almasın derken daha büyük zararlar meydana gelebilir. Ayrıca ekmek, pilav, makarna , tatlı, meyve gibi birçok gıda yiyerek aynı şekeri alıyoruz maalesef. Yine de diyorum tabiki herkesin kendi tercihi.
Fersuncan