Merhaba sevgili annelerim,
Bir kadın doğum uzmanı ve 4 aylık taze anne olarak bildiriyorum.
Emzirme döneminde(laktasyon) eğer kondom, oral kontraseptif kullanımı istenmiyorsa -geri çekilme asla bir doğum kontrol yöntemi değildir, uzun süre bu şekilde korunup gebe kalmayan çiftlerde infertilite değerlendirilmelidir.- en güvenilir bir diğer doğum kontrol yöntemi spiraldir. Şu an Türkiye piyasasında bulunan 3 çeşit spiral vardır
1)Bakırlı T şekil spiral(5ila10 yıl) koruma sağlar ancak kayma, ara kanama yapma riski çok yüksektir devlet karşılar.
2)Hormonlu spiral klasik t şeklinde spirale benzer ancak koruyuculuğu bakırdan değil içerdiği hormonlardandır. Yoğun kanama yaşayan , adet döngülerini ağrılı geçiren hastalara tavsiye ederiz. Ancak hormon yüklemesi yapıldığından ara kanamalara , kilo alım-verim , yüz sivilcelenme ve kıllanma gibi yan etkileri olabilir. Devlet ödemez, kadın doğum uzmanı reçete eder eczaneden ücretle alırsınız ve kadın doğum uzmanınız yerleştirir.
3) yeni nesil boncuklu spiral-benim tercih ettiğim ve şu an birebir kullandığım- yeni nesil boncuklu spiral piyasada şu an iki farklı isimle bilinmekte reklam olmaması açısından bıncuklu Spiral yazarak aratabilir ve araştırabilirsiniz. Küçük bakır toplar içererek koruma sağlar, bu yerleştirilen toplar rahminizin şeklini alır, klasik t şekli spiralden farklıdır kayma riski çok çok azdır. T şekli spirali göre çok daha incedir , konforlu bir yerleştirme sağlar. Ara kanama yapma riski azdır. Hormon vs içermediğinden yan etkisi olmaz. Lohusalıkta bile takılabilir. Devlet ödemez, boncuklu spirali de sadece eğitim almış doktorlar takabilir. Boncuklu spirali takan doktorları araştırmanız gerekir. Devlette veya özelde uygulayan hekimlerimiz vardır.
Sevgiler ve sağlıklı günler dilerim.