22 günlük bebek daha gerçekten çok küçük. Gaz sancıları zaten bu günlerde başlıyor ve en azından bir ay kadar sürüyor. Sütünüz varsa neden mama veriyorsunuz anlamadım durduk yerde. Zaten emmeye yeni yeni alışıyor, çenesi hemen yoruluyor. Midesi çok küçük daha hemen doyuyor ondan sürekli emmek istiyor. Kaşık biberon ile sağdığınız sütü verebilirsiniz gerekirse. Biberona alışınca meme reddi de olabilir.
Bu günlerde bebek ne zaman istese vermek gerekiyor memeyi, mama daha da gaz yapan bir şey. Sırf daha çok uyusun diye mama vermek çok yanlış, uzmanlar sık sık söylüyor. Gazı huzursuzluğu olduğu için memede kalmak istiyorlar sürekli. Orda rahatlıyorlar ancak. Gaz çıkartma ile ilgili desteğe başlamanız gerekiyor, yine de zor dönem zaten şimdi başlıyor bu güne kadar gaz problemi başlamamıştı çünkü. Ne yaparsanız yapın olacak o gaz bazı bebeklerde. Bazı bebekler böyle. Destek ve yardım almadan anne olmak zor ama dinlenmek için ve sakinlesin diye bebeğe yararı olmayan şeyler yapmayın lütfen. Doktora sormadan lütfen mama, rezene, melisa, zeytinyağı veya çörek otu gibi şeyler vermeyin hiçbir bebeğe durduk yerde. Emen bir bebeğe suya bile ihtiyaç yok, anne sütü yeterli. Su verdiğiniz zaman beslenmesini azaltıyorsunuz. Alması gereken içeriği alamadan midesi suyla doluyor. Bu defa asıl sürekli aç kalıyor. Uzmanlar anne sütünün yeterli olduğunu sürekli söylüyor.
Youtube ta osman gönülal diye bir doktor var. İçerikleri çok güzel, her konuda bilgi paylaşımı yapıyor. İzlemenizi öneririm. Ben çoğu şeyi ondan öğrendim ve çok rahat ettim.
Bunları hem bir sağlıkçı hem de 2.5 aylık gaz problemini yeni atlatmış bir anne olarak söylüyorum. 18. Gün başladı bizde de bu süreç. Gaz dışında bir de tuvaletini yapmayı tam bilmedikleri için yaşıyorduk sıkıntı. İnfant diskezi diye bir durum bu da. Çok normalmiş geçecek. Dünyaya yeni alışıyorlar. Bağırsakları yeni gelişiyor. Geçecek emin olun. Sabretmeniz gerekiyor ne yazık ki.
Ortam sıcaklığı da çok önemliymiş bu arada, bizim tolere edebildiğimiz gibi onlar edemiyor sıcağı. Soğuk değil sıcak onlar için riskli ve huzursuz oluyorlar, ağlamaları artıyor. Yanlış giydirmek ortamı sıcak tutmak arttırıyor ağlamaları yani.
Sessiz, sakin bir ortam yine sakinlemeleri için önemliymiş, bazı bebek gezmeyi seviyor, banyo yaptırmak yine bazısını rahatlatıyor. Evde bebek arabasıyla balkon kapısı önünde çok uyuttum.
Youtube ta baby shusher diye sesler var kimisini o rahatlatıyor. Bizim kız onda ve jazz müzikte sakinlerdi mesela. Aspiratör sesi, saç kurutma makinesi sesi sakinleştirebiliyor bazısını. Ben youtube tan açıyordum yine bir şeyler. Hepsinin huyu farklı.
Alaturka tuvalet oturuşu yine çok rahatlatıyor. Dik pozisyonda sırtı sizdeyken bir elinizle karnından diğeriyle ayaklarının altından tutup karnına doğru çekip öyle dolaştırmak çok etkili oluyordu bizde. Bu da ama sürekli yapma demişti kuzenim. Tembellik yapabilirmiş kaka yapmayı öğrenmesi gerekiyormuş.
Dik pozisyondayken emzirmek, her emzirme sonrası gaz çıkartmak yine önemli. Benim kızım mesela yürürken gaz çıkartırdı. Ya da plates topunda hafif yaylanır bazıları ben de yatağın yanında hafif hafif aşağı yukarı yapardım öyle daha kolay gaz çıkartıyordu. Üstteki gazı çıkartmazsak aşağı iniyormuş ve o gaz sancılarına sevep oluyormuş. Bağırsaklara inmesine izin vermeden çıkartmak gerekiyor her emme sonrası. Yoksa 2 gün etkisi sürer diyordu osman hoca.
Çok şükür benim kız kolik değildi ama kolik olan bebek de olabiliyor. Günce en az 3 saat, haftada en az 3 gün, 3 haftadan uzun süre sürekli ağlama varsa buna kolik diyorlar. Tam bir geçirici şey de yok ne yazık ki.
Annenin yedikleri de etkili olabiliyor. Gaz yapan bazı yiyeceklere dikkat edilebilir.
Kuzenim yenidoğan doktoru, kolik masajlarını da çok önermedi, fazla ve bilinçsiz yapınca bebekte bağırsak düğümlenmesine sebep olunuyormuş.
Gaz için yine kiraz çekirdeği torbaları var. Mikrodalgada çok hafif ısıtılıyor, ılık oluyor, bebeğin karnına konuyor, o gaz çıkartmasında destek sağlayabiliyor. Benim kızıma kriz anlarında biraz iyi gelebiliyordu.
Benim kızım kanguru ve slingi çok seviyordu. Onlarla göğsümde uyuyordu. Onlar denenebilir. Ben onlarla ev işi yapıyordum. Tuvalete bile öyle girmek zorunda kaldığım olmuştu ne yazık ki.
Uykusuzluktan bebek kucağımda mı emin olamayıp telaş yaptığım, yere baktığım, memede aradığım sonra yerine yatırdığımı farkettiğim çok oldu. Zor günlerdi ama herkeste ortak nerdeyse, gerçekten geçecek sabretmek gerekiyor. İmkan varsa yardım istemek gerekiyor ben kendime yediremedim isteyemedim, kimse gelmiyor diye öyle bozulduğumla kaldım, çok zorlandım o yüzden. Ama çoğu kişide ortak sorunlar işte.
Bundan sonrasını doktora sorarak yapmanız için önerilerim olabilir. Bigaia kullandık, probiyotik içerikli d vitamini. Sanki etkili oldu bizde. Sab simplex gaz damlası kullandık bir de. Bizde etkili miydi tam emin değilim sanki değişmedi bir şey. Ama etkisini görenler oluyordu. 2 hafta kadar önce ikisini de bıraktık. Bazı d vitaminleri gaz yapabiliyormuş, belki d vitamininizi değiştirir doktorunuz. Devletin ödediği mesela bizde arttırdı bence.