2024annesi bazı şeyleri önceden yapabilirsiniz. Mesela kişi başı ikişer tane börek sarıp dondurucuya koyarsınız, misafir geleceği gün çıkarıp donuk olarak fırına atarsınız, biraz pişince üstüne yağını ya da yumurtasını sürersiniz (donukken sürünce iyi olmuyor), susamını vs serpip kızarana kadar pişirmeye devam edersiniz.
Çorbayı yine önceden yapabilirsiniz, misafir geleceği gün koyulaştıysa sadece biraz su ve tuz eklenmesi gerekebilir. Onları katıp tekrar kaynatınca hazır olur.
Bakliyat yemeği (nohut, kurufasülye) önden yapabilirsiniz, hatta dolapta 1-2 gece dinlenince daha güzel oluyor.
Zeytinyağlılar da yine dolapta 1-2 gece dinlenince daha güzel olur. Misafir geleceği gün birkaç saat önceden çıkarıp oda sıcaklığında bırakırsınız, tekrar kaynatmaya ya da ısıtmaya gerek yok.
Yoğurtlu mezelerin ön hazırlığını yapıp misafir günü de yoğurt ile birleştirmesini yapabilirsiniz. Mesela tarator için havucu önceki gün rendeleyip kavurursunuz, yoğurdunu tuzla beraber çırparsınız, ayrı ayrı kaplarda buzdolabında tutarsınız. Misafir günü ikisini soğukken karıştırıp servis kabına alırsınız.
Et tavuk yapacaksanız önceki gün marine edebilirsiniz. Köfteli bir şey yapacaksanız köftesini önceden şekillendirip dolapta ya da buzlukta tutabilirsiniz.
Kızartma veya şakşuka tarzı bir şey yapacaksanız yine önceki günden sebzeleri kızartıp, misafir geleceği gün üzerinin domates sosunu veya sarımsaklı yoğurdunu hazırlayıp dökebilirsiniz.
Yani önceden yapılabilecek herşeyi yaparsınız, son güne de pilavı yapmak ve ana yemeği pişirip sofrayı kurmak kalır.
Hatta ben pilav yerine de bazen fırın makarna yapıyorum. Onu da yine daha önceden hazırlıyorum, şu an buzlukta var mesela bi borcam. Misafir gelince fırına atıp pişiriyorum, çıkarmadan 5 dk önce kaşar rendesini serpiyorum.
Herşeyi pratikleştirmenin bir yolunu bulunca misafir ağırlamak daha kolay olur 😅