yamacsilaa iki tane panel bakıyorlar birinci panel seçerse doktor işte down sendromu trısomy 13 ve 18 birde cinsiyet kromozom anomalilerinden turner , Klinefer sendromu xyy ve xxx sendromu diye içeriği. Diğer geniş panel de yine bunlar var ek olarak geniş trısomy 1 den 22’e kadar ve sık görülen bazı mikrodelesyon sendromları. Şimdi şöyle benim hikayem çok uzun ama kısaca 2 sene önce benim bebeğimin her şeyi normaldi ense burnu vs fetal DNA yaptırdım burda o zaman yurt dışına gidiyordu anlaşmaları oraydı Kore ülkesine gitmişti testim ve geniş panel basılmıştı. Tesadüf nadir bir mikrodelesyon sendromu tespit edildi. Bu fetal DNA kesin tanı değildir amniyosentez şarttır risk çıkarsa hemen amniyosentez ve fısh yöntemleri ile doğrulandı ve maalesef 26. Haftamda sonlandı gebelik. Şuan 23 haftalık gebeyim 12. Haftamda kan verdim bu testte fetal fraksiyon önemli %4 üstü gelmesi gerek yani bebeğim senin kanında DNA miktarı fetal fraksiyon dediğim şey. Benim ilk 12. Haftada işte tam %4 geldiği için geniş panel bakılamadı ilk panel hastalıkları bakıldı. 14. Hafta bir daha kan verdim bu sefer %6 gelmiş yine mikrodelesyon nadir hastalıklar bakılamadı. Sonra zaten benim riski durumum var diye yine amniyosentez yaptırdım ve mıcroArry çalışıldı. Yani demek istediğim şuan Bursa Burgen diye bir yerle çalışıyorlar ben orayı pek iyi bulmadım. Yurtdışına gittiği dönem daha iyiydi.