Mutlulukkk evet yaradı. İlk ay mamayı bıraktım, kilo alımı da azdı hatta. İlk ayın sonunda hiç mama vermedim ama 2. Ay kontrolüne gittiğimizde kilo alımı normale dönmüştü. İlk aya göre güzel bile kilo almıştı sadece anne sütü almış olmasına rağmen. Yorucu bi süreçti kabul ediyorum. O yazı dizisindeki gibi gak dese meme guk dese meme verdim. 2 saatten uzun emzirmediğim olmadı hiç. Mızırdanıyordu, hemen meme veriyordum. Memedeyken uyuyorsa uyandırmaya çalışıyordum. Memeyi ağzından çekiyordum. Uyanırsa emzirmeye devam, uyanmazsa sayaç başlamış demektir. 1 saat sonra tekrar meme teklif ediyordum. Memede mızırdandı mı? Hemen diğer memeye. Sürekli değiştirdim. Sağım bile yapmadığım halde sütüm arttı gerçekten. Üstelik herkesin tavsiye ettiği takviyeleri kullanmadım bile. Rezene, çemen otu, kimyon vs hiç demleyip de içmedim (zaten rezene genotoksik olarak geçtiği için önerilmiyor, süt arttıram mucize gıda diye bir şey de yok bence de) Hatta bazı günler su bile içemedim memeden düşmediği için. Suyu doldurmak zor geliyordu. Eşimi bekliyordum su içmek için. Gurbette yaşıyorum, yaşadığım yerde bir kaç arkadaş hariç tanıdığımız yok. Yani hiç destek de alamadım. Hatta düzgün beslenemedim bile. Eşim ne yaparsa onu yiyorum. Uyku deseniz en son ne zaman deliksiz 2 buçuk saatten uzun uyuduğumu hatırlamıyorum. Yine de bebeğin kilo alımında sıkıntı yok.
Bu arada doktorların bir kısmı sütün kalitesi diye bir şey olmadığını da söylüyor. Çünkü süt bebeğin ihtiyacına göre üretiliyor. Hastaysa içinde gerekli antikor, suya ihtiyacı varsa daha çok sulu, uykuya ihtiyacı varsa daha yağlı yapıda üretiliyor. Yani biz avuç avuç da kuruyemiş yesek bebeğin ona ihtiyacı yoksa sütü etkilemeyecek demektir.
O yüzden burada gördüğüm herkese de diyorum. Doktorun gerekli gördüğü durumlarda elbette mama verin, mama öcü değildir. Aksine gerekli olduğu zaman yararlı bile. Ammaaaa öncelikle sütünüze ve bedeninize güvenin. Ben bu kadar düzensiz, dengesiz beslendiğim, su içemediğim halde sütüm oluyorsa herkesin olur.