Benim bebeğimde ense kalınlığı yüksek çıktığı için doktorum fetal dna tavsiye etti, ilk başta sonuç benim için önemli değil her halükarda doğacak diye yaptırmak istemedim ancak devam eden süreçte doktor arkadaşımın oldu bittisi ile her iki testi de yaptırdım. İyiki de yaptırmışım. Çok şükür olumlu sonuçlandı ama olumsuz da olsa kabullenmem daha kolay olurdu, olumlu olunca da içim ferahladı. Ayrıca fetal dna da pek çok rahatsızlığa bakılıyor. Mesela bir yakınımın bebeği -ismi karıştırıyor olabilirim- wilmus sendromu denen bir rahatsızlık ile doğmuş. Bu testte 70 diğer hastalıkla beraber buna da bakılıyor. Böbrek üstü tümörüne sebep olan bir sendrom. Yakınım ne yazık ki 1 yaşından sonra farketti ve bebişin 2 böbreği de alınmak zorunda kalındı. Halen diyaliz görüyor. Eğer erken bilinseydi tümör böbrekleri ele geçirmeden doğar doğmaz ameliyat ile atlatma imkanı olacaktı. O nedenle bu testi yalnızca down sendrom testi olarak değerlendirmeyin.
Benim ikili testi yaptırma sebebim bebeği besleyen kan damarlarının akış hızını öğrenme amaçlıydı. Zaten ense kalınlığından yüksek riskli çıkacağını ve dikkate almamam gerektiğini doktorum söylemişti. İkili testi dikkate almayın.