İkili test yaptırmanızı tavsiye ederim çünkü en azından hangi risk grubunda olduğunuzu öğrenirsiniz. Eğer riskiniz yüksekse ileri tetkik yaptırırsınız (fetal dna, cvs, amniyosentez) gibi. İkili test size bebeğiniz kesin sağlıklı, yada kesin sağlıksız diyemez. Size risk oranınızı söyler. İleri tetkik yaptırıp yaptırmamak size kalmış. Riskiniz yüksek çıkarsa ileri tetkik yaptırmanızı tavsiye ederim. Çünkü bu sadece aldırıp aldırmamakla alakalı değil. Öyle anormaliler varki annenin de hayatını tehdit ediyor ve bu durumda doktor size sormadan tıbbi tahliye yapıyor. Yani eltimin de görümcemin de komşumun da riskli çıktı ama sapa sağlam doğdu olayı çok doğru gelmiyor bana. Her gebelik kendine özgüdür. Benim riskim 10 binde bir çıkar sevinirim ama o 10 binde bir belkide benim bebeğimdir. Ya da tam tersi 50 de bir çıkar riskiniz ama siz o 1 değilsinizdir 49 un içindesinizdir ve bebeğiniz sağlıklı doğar. Yani ikili testi ve ultrason bulguları harika çıkıp da down sendromlu çıkan bebek sayısı da azımsanmayacak kadar çok maalesef. Özellikle yaş 35 ve üstü ise. Ailenizde olup olmaması da önemli değil çünkü bu genetik bir hastalık değil. Hücre bölünmesi sırasında +1 kromozom fazlalığından oluşan bir durum yani annede yada babada taşıyıcılık olmuyor