Premsesssprenss şuan Kıbrıstayız biz bu yaz tayin olacağınız evet doğası havası çok güzel ama eşinizin adanın neresine tayin olacağı çok çok önemli Lefkoşa, Girne, Mağusa merkezine tayin olursanız iyi okul özel devlet farketmeksizin bulursunuz ama adanın nerdeyse her köyünde bir askeri birlik var ben köyünde yaşıyorum mesela.
Lojman konusuda sorunlu uzman çavuş arkadaşlar hepsi dışarda ev tutmak zorunda kaldı ve çok yüksek kiralar veriyorlar bu ekonomik olarak çok zorluyor ama eğer lojman çıkarsa adanın geneli tek katlı eski rum evlerinden oluşuyor büyük ihtimalle böyle bi lojmanada denk gelirsiniz sadece Girne, Lefkoşa ve Değirmenlikte apartmanlar var ama onlar sayıca daha az. Evler nerdeyse 50-60 yıllık ve çoğu bakımsız küf problemi oluyor çıkan evin durumuna göre bakım yapmak zorunda kalabilirsiniz. Toplu taşıma yok nereye giderseniz arabayla gitmek zorundasınız o yüzden ehliyetiniz yoksa mutlaka ehliyet alın eşinize bağımlı kalmayın bu konuda.
Askeri kantinler çok yaygın çoğu şeyi oralardan hallediyoruz sadece sebze meyve kısmı için ya büyük marketlere yada merkez şehirlerde pazar oluyor oralardan alıyoruz ama Türkiye gibi taze değil açık konuşayım kötünün iyisine mecbur kalıyorsunuz.
Yazın ise dünyanın en güzel yeri çok fazla askeri tesis var her haftasonu bazen arkadaşlarla haftaiçi hep denizdeydik Balina,Barış,Kapalı Maraş, Çukur Galif pek çok denize girecek yeriniz olacak. Sıklıkla Askeri Gazino ve Orduevine rastlayabilirsiniz.
Büyük güzel marketler var ama dediğim gibi alkol dışında her şey pahalı olurda tayin olursanız bütün küçük ev aletlerinizi yorgan, yastık, nevresim getirmenizi tavsiye ederim bardak tabak getirmesenizde olur Çin Pazarı, Mr. Pound’dan uyguna alırsınız.
Hastane olarak şehirlerde devlet hastaneleri ve Girne’de askeri hastane var onun dışında Lefkoşa’da özel hastaneler var ama adanın tam teşekküllü en iyi hastanesi Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi doktorları iyi ve imkanları güzel tüm asker aileleri burayı kullanır genelde ama sadece personelin kendisine indirim var eş ve aile fertleri muayne ücreti neyse onu öder.
Biz buraya tercih ederek geldik tüm olumsuzluklarına rağmen yine olsa yine yazarım güzel arkadaşlıklar edinirsiniz çocuğunuz özgürce büyür oynar.
Eğer Kıbrıs’ı yazarsanız kesinlikle gelir hele doğu’dan geliyorsanız %100 gelir. Eşinizin rütbesi ve sınıfı ne bilmiyorum ama Kıbrıs’ı yazıpta gelmeyeni ne gördüm ne duydum.
Umarım ada size mutluluk getirir. 🌸