blackberry118 Ağızda yumuşatılan hurma ezmesinin veya balın yeni doğan bebeğin henüz süt emmeden damağına sürülmesine tahnik deniyor. (ikisi de doğal tatlı gıdalar ve Allah tarafından verilmiş olması sebebiyle,yani işlenmiş gıda kul yapımı değiller)
Genelde kuru hurma tercih edilir daha iyidir.Hurmanın faydaları saymakla bitmez.
Peygamberimiz Hz. Muhammed,gebe olan baldızına Hz.Aişe ile haber göndermiş.Doğacak olan çocuğa adını kendisinin koyacağını söylemiş ve Abdullah adını vermiş doğunca.Ayrıca da kendi ağzında yumuşattığı hurma ile bebeğin ağzına tahnik uygulaması yapmış.
Tahnik sabit bir sünnettir ve bu uygulamayı kadın da erkek de yapabilir.Yapacak olan kişinin salih mümin ve sağlıklı olması gerekir.Hastalıklı asla olmamalıdır.Yani ağzında eksik çürük diş,yara ;kansızlık vb olmamalıdır.
Tercihe göre hurma elle yumuşatılarak bir damla kadar çıkan suyu tatlılığı da sürülerek yapılabilir.(Diyelim ki çevrenizde tahnik yapabilecek kişi yok ve kendi ağız yapınız da uygun değil)
Tahnik uygulamasında,sadece besmele çektikten sonra parmakla damağa sürülme şeklinde bir işlem var.Asla daha çiğneme eylemi haliyle olmayan,bir yeni doğan evladın ağzına bütün hurma vermek yedirmek gibi bir şey yoktur.
Maksat yeni doğmuş bebeğin ve doğum/sancı sırasında yiyip içememiş (bazen de erken ayrılan eşten yani plasentadan kaynaklı) beslenmesi sekteye uğramış anneden dolayı ve haliyle bebek için, düşen kan şekeri için yapılan bir işlem.
Kuzenlerim içinde doğumunu gördüklerimde tahnik yapılanlar hemen meme tuttular,ağız floralarında mukus aft pamukçuk gibi oluşumlar olmadı.
Tahnik yapılmayanlarda halsizlik oldu,pamukçuk oldu.Memeyi hemen alamama ememe durumu oldu.
Bu bahsettiğim gözü parlasın diye limon sıkmak veya tatlı dilli olsun diye armut suyu içirmek,kokmasın diye tuza yatırmak gibi çılgınca uygulamalardan değildir asla.
Hacı ananem bunlardan kaçınır,çok yanlış bulur. Sadece bildiğimiz şekliyle hurma ile tahnik yapar,zemzem sürer.
Zemzeme gelince, ben zaten zemzem içmiştim bir kaç kere.Yalnız zemzem içince bazı şeylerden kaçınmak gerekiyor.
Gebeliğim sırasında da şifa niyetiyle içtim.İlk aylarımda da midem kötü olduğunda içtim ve bulantım olmadı.Aşerdiğim özel bir şey olmasa da, bazen canımın isteyip alamadığım şeyler oldu.O niyetle de içtim ve isteğim geçti.Doğumdan sonra da Allah nasip ederse gene sıhhat sebeple içeceğim. Bebeğime ise sadece ağzının dışına dudaklarına süreceğim,o kadardan bile yeter.