Nskyhn ÇOK UZUN OLDU AMA OKURSAN SEVİNİRİM.
Araştırdığınız için ben çok sevindim. önceden bana da çok cazip gelirdi Toki, sonra iki farklı fikri savunan (yani toki anlamında değilekonomi ve yatırım anlamında) insanları dinledim analiz ettim ve kesinlikle tokiye karşıyım. size bahsettiğim kişi dinlerseniz onun fikri ile 1+1 ev alıp ev değerlendiğinde satıp ya da kirası ile kendi evinizi de alabilirsiniz.hata kredinizi 1+1 evin kirası bile 5, seneden itibaren ödeyebilir.
şöyle açıklayayım ben 1+1 ev araştırdım ve Ankara Keçiörende üniversiteye yakın 1+1 ev buldun kira getirisi 2000 tl idi, evin fiyatı 460 b,n tl idi. çekeceğim kredinin 10 yıllık geri ödemesi ise 3334 tl idi.
ben bu evi alabilseydim aylık saadece 1334 tl kredi ödeyecektim. peki ev kirası sabit durur mu durmaz, seneye o evin kirası enflasyon oranında arttırılabildiği için 2800 gibi bir miktar olabilecekti(%25 arttırma olayı sadece bu sene için var ve bu sebepten ev sahipleri evlerini kiraya vermiyor ya da daha fazla fiyattan kiraya veriyorlar böylelikle zararları kapanıyor).
- yıl kira 2800 olduğunda 600 tl gibi bir miktar kira ödeyecektim e kredi sabit kaldı kira arttı :) 3, yıl ise evin kirasından bana harçlık kalacaktı. 4, yıl kiranın bir tık fazla kısmı harçlık olarak kalacaktı. 5, yıl kiranın yarısı ile kredi ödeyip yarısını harçlık bırakacaktım. peki 5, yıl bu ev vergiden çıkacaktı ve evin değeri muhtemelen 3e katlayacaktı. peki ben bu evi satıp kendi oturacağım evi alabilirim ya da kirasını gelir gösterip daha fazla kredi de çekebilirim. ve eğer kiradaki 1+1 evimi satmaz isem kendi evime çektiğim krediyi de bu evin kirası ile ödeyebilecektim :)
olay bu kadar basit. benim önyargılarımı yıkan kişi youtube daki cihat çiçek oldu, krediye çok karşıydım o kadar borç boşa ödenir mi ben gezip tozcam derdim geldim 32 yaşıma evim yok birikimim yok. 2 senedir ev alabilmek için birikim yapıyorum ve Rusyada olduğum için çok fırsat kaçırdım. ilk iznimde gidip krediye başvurup nakitimin yettiği kadar bana kredi verebildikleri kadar ücrete tabi bir ev alacağım ve yukarıda size anlattığım şekilde ilerleyeceğim.
bana kalırsa “ aman tokiden uzak durun” kafasındayım ama herkese saygım sonsuz.