nese_gocuk tek başına bir şey ifade etmiyor. Tiroid değeri T3 ve T4 değerine bakılıyor. Bu üçü dışında hastanın yaşı kilosu da baz alınıyor. Mesela benim T3 ve T4 normal değerdeydi. Ama tek başına tiroid hormonum 1.9 du tüp bebek tedavisine başladığımda bu kadar detaylı öğrendim. Daha önceki kadın doğum doktorum bana sen pcosun yumurtan çatlamıyor dedi. 4 ay takip yaptırdım klomen çatlatma iğnesi vs. Ama bir kez çatladı güya. Baktığımda pcoya dair hiçbir şey yoktu. Tüp bebek için başvurduk özel bir doktora. Doktor benden yeni tahliller istedi. Tiroidim 2.1 çıktı. Lh ve fsh falan hepsine baktı. Sonra sen pco değilsin dedi. Senin tiroidin süt hormonunu ve diğer hormonlarını dalgalandırıyor. Bu yüzden ilk bunu ele almamız gerek dedi. Halbu ki yine yüksek bir rakam değildi. Ben zaten hiç 2.3 üstüne çıkmadım. Ama yaşıma ve kiloma bakarak bu değer fazla dedi. Üç buçuk senelik evliyken tedaviye başladım. Yaklaşık 2 sene istedik olmadı. Ama tiroidimi ele aldı. Yumurtalarım güzel gelişti çatladı. Ve ben tüp bebek ile ilk denemede hamile kaldım. Doktorum istersen normal bir takip yapayım dedi. Çünkü önceki doktoruk ovülasyon takibini de yanlış yol izleyerek yapmıştı. Ben istemedim artık daha vakit kaybetmek istemediğim için. Ama eğer normal takip yaptırsaydım normal yolla da kalabilirdim. Bu doktorum öyle demişti. Bu yüzden tiroid önemli. Doktorlar umursamıyor. Ama önemli bir faktör.