incisu gebelikten önce de idrar yolu problemim vardı sürekli tekrarlıyordu. Kaç kere kanlı idrar yaparak acile koştuğumu hatırlarım. Korkutucu oluyor gerçekten.
Bu durumdan sıkılıp gerçek kalıcı tedavi için acıbademde çok iyi bir profesöre gittim. Öyle elle tutulur bir şey demedi sandım dr ama onunla konuşmamdan sonra söylediği şeyleri uyguladım çok etkili oldu. Çünkü idrar yolu enf önlemek önemli olan. Enfeksiyon olduktan sonra mecbur ilaç kullanılıyor. Şimdi size tek tek yazacağım nasıl önleneceğini umarım etkili olur, biraz zahmetli ama kesinlikle bir süre deneyin 😅
- Her büyük tuvaletinizi yaptıktan sonra arkadan öne değil önden arkaya doğru temizlenmeniz ve hiç atlamadan su ile yıkamanız gerekiyor. (Çünkü idrar y.e dışkıdaki bakterilerden bulaşıyor daha çok) Ardından da iyice kurulamanız (ben kağıt havlu kullanıyorum büyük tuvaletimi yaptığımda)
- Bol su tüketimi ve idrarı sıkıştırmamak geldiği gibi yapmak. Bu klasik zaten biliyoruz
- Pamuklu iç çamaşırı kullanımı önemli. Mümkünse yüksek derecede yıkanmış ve ağ kısmı ütülenmiş. Bunu yapmaya alıştıktan sonra ütülenmemiş külot giyememeye başlıyorsunuz 😅
- Özellikle hamilelikte artan akıntılar nedeni ile sık iç çamaşırı değişimi (günlük ped kullanmak pek uygun değil) Normalde de sık değişirim ama inanın gebelikte günde 4-5 i buluyor. Özellikle külot indirimlerini kollayıp stok yapıyorum 😂 avm tuvaletinde bile külot değişmişliğim vardır.
- İntim temizlik ürünlerini sabun duş jeli vs ile vajinal duş almamak. Hafifçe normal suyla yıkamak iç dudaklara çok su vermeden yeterli olacaktır. Vajinanım florasını bozmak istemiyoruz.
- Önemli seylerden birinde gerçekten şu, ayaklarınızı sıcak tutmak. Dr bana sürekli idrar yolu enf oluyosan ilk aylarını ve son aylarını kışa getirmeyecek şekilde gebe kalmayı düşünebilirsin demişti. Ayaklar bazen çok üşür ne yaparsanız yapın ısınmaz ya, o tetikleyeyici bir şey işte enfeksiyon için.
- Bunların hepsini yaptınız ama yine de enf belirtileri hissediyorsunuz diyelim, yanma kokulu idrar ya da çok sıkışmışsın ama azıcık idrarın geldi vs. Bu belirtileri takip etmeniz gerek. Ben hemen anlıyordum artık olacağım zaman. Bitkisel bir vitamin var. Cranberry bitkisi özlü. Bilimsel olarak idrar yolu enfeksiyonunu tedavi edici değil ama (dediğim gibi tedavi için antibiyotik şart) önleyici olduğu kanıtlanmış. Solgarın var cranberry with c ya da sisberry c diye vitaminler. Doktorunuza danışabilirsiniz. Ben gebe kaldığımda sormuştm sisberryi kullanabilirsin demişti siz yine de danışın tabii.
Aklıma gelenler ve benim yaptıklarım bu şekilde. Her konuda olduğu gibi dikkat etmek özenmek bakıma zaman harcamak pes etmemek gerekiyor, söylediklerim zahmetli gerçekten ama ben alıştım. Umarım faydalı olur size de.