38+1 haftalıkken planlı şekilde sezaryene alındım. Hikayemi anlattıktan sonra karşılaştığım zorluklar ve önerilere yer vereceğim, hikayeyi atlayıp direkt aşağı geçmek isteyenler için belirtmek istedim 💗
Burada çok sayıda doğum hikayesi okumuştum ne ile karşılaşacağım konusunda hazırlıklı hissediyordum 👼 Anestezi uzmanıyla görüştüğümde bebeğe etkisinin daha az olacağını öğrendiğim için spinal/epidural kombine anestezi seçtim. İğne yapılırken ve katater takılırken ufak bir basınç hissi dışında hiçbir şey hissetmedim, en azından ağrı kesici iğneler kadar acıtır diyordum o kadar bile acıtmadı. Bana sondayı anestezi sonrasında taktıkları için varlığı yokluğu arasında pek fark olmadı, çıkarırlarken de sadece çok sıkışıkken idrara çıkınca hafif yanma hissederiz ya o kadar hissettim. Bebeğim biraz iriydi ve makat gelişti o yüzden sezaryen sırasında kesim normalden biraz daha fazla oldu bebek yukarı doğru kaçmış doktor çekiştirip çıkarmak zorunda kaldı, doğası yokmuş oğlumun belli ki 😋😁 Doğduğu anı anestezi yapılmış olsa dahi hissediyor insan, acıyı hissetmiyorsunuz ama biliyorsunuz bir şekilde tam tasvir edemiyorum, doktora gelmek istemiyor sanki demiştim çıktığı anda içim boşalmış gibiydi ve her şeyi unutturan sevimli ağlayışı duymak o an zamanı kısa süre donduran bir etkiye sahipti başka hiçbir şeye odaklanamıyor insan, duyamıyor bile. Başını başıma dayadıkları an bebeğim ağlamayı bıraktı, orada olduğumu öğrenince sakinleşti o duyguyu unutabileceğimi hiç sanmıyorum. Sonrasında eşim ve bebeğim dışarı alındı benim dikişlerim atıldı bu süreç yaklaşık 15-20 dk sürdü ve ayılma odasına sonra da odama alındım. Bu arada eşim çok soğukkanlı biri olmasına rağmen operasyonda onu biraz sakinleştirmem gerekti, sanırım erkekler bizden biraz daha zor baş ediyorlar bu süreçle. İlk ayağa kaldırdıklarında 6 saat sonrasıydı ve gerçekten adım atmak çok zordu. Sonraki kalkışlar daha kolay. Gece 4-5 kez zorladım kendimi kalkmak için 2.gün çok daha rahattım. Kendi işlerimi yapmaya 4.gün başlayabildim, 6.gün itibariyle de bebeğin ihtiyaçlarını rahat karşılayabilir hale geldim. Bugün 10 gün oldu hala dikişlerim ara ara ağrıyor ve yer yer sancılarım oluyor fakat günlük yaşamımı etkileyebilecek boyutta değil 🍀
Öneriler - Zorluklar
Ben doğum sürecine çok odaklandığım için bebek bakımı konusunda yetersiz bilgiyle gitmişim doğuma oysa asıl olay orada başlıyor. Birçok kitap okumuş olmama rağmen video ile desteklemediğim için pişmanım. Nasıl alt değiştirilir, meme verilir ve gaz çıkarılır konusunda bolca video izlemenizi öneririm.
Hemşireler sütümün geldiğini söylediği için başta mama takviyesi için acele etmedim çok pişmanım çünkü sütüm 3. Güne kadar gelmedi ve sarılık değerleri çok yükseldi ve sonrasında çok daha stresli bir sürece girdik. Bizim sarılığımız kan uyuşmazlığına bağlı gelişti bunu da belirtmek isterim.
Süt bir türlü gelmeyince sabah akşam sıcak duşta meme masajını denemiş ve az da olsa gelmesini sağlamıştım, arttırmak için bestlak damla kullandım çok kolaylaştırdı hayatımı. Doktorunuz da önerirse edinmenizi öneririm.
Boşuna valiz dolusu yük taşımayın 2 hastane çıkışı 3 zıbın, 3 ağız mendili, 2 eldiven-çorap, 20 bebek bezi, ıslak mendil(2 gece 3 gün için), 2 gecelik, 3 depend dışında bir şey kullanamadım.
Doğumdan sonrası için korkutanlara kulak asmayın, eğer bebekli bir yaşama kendinizi hazırladıysanız hiçte abartıldığı kadar zorlamıyor insanı. Bebekle uyuyup onunla uyanmayı öğrendiğinizde bir şekilde birbirinize adapte oluyorsunuz. Sadece ilk 3-4 gün sürekli emzirmek ve takip etmek gerektiğinden zor sonrasında uyum sağlıyor insan. Ilk 3-4 gün de büyülenmiş yeni aşıklar gibi bebeğinizi izlemekten uyumak gelmiyor zaten insanın aklına 👼
Sormak istediğiniz herhangi bir şey varsa veda etmeden önce yanıtlamak isterim 🍀