kizceannesi normal kadin dogum uzmanlari ne yazik ki bu konuda tam bilgi sahibi degiller. Senin yerinde olsam aldiklari smear e bile guvenmem. Basima geldigi icin soyluyorum. 2 sene zaman kaybettim ben normal kadin dogumcularda, her aldiklari smear temiz cikiyordu. Ama jinekolojik onkolog doktoruna gittigimde sonuc bambaska cikti. Korkmana gerek yok olan olmus artikk. Kabullenme sureci cok zor geciyor ama alisiyorsun. Asiyi bende olmustum. Asi 4 tipe karsi koruyor, tip 6, 18, 11 ve 16. Tedavi edici ozelligi de yok asinda ama bazilari yine de viral yuku hafiflettigini soyluyor. Ben de buyuzden olmustum.
Sigilin kendi kendine gecme ozelligini hic duymadim ama yaktirmadan geciyorsa da, hpv virusu sende kalir. Onu vucuttan atman tabiki bunyeye bagli ama kolay olmayabiliyor. Bagisikligin gucluyse atarsin degilse kalir. Ve sigillerini yaktirmadan asla ama asla neegatif olma sansin yok. Gebelikteki uygulamalari bilmiyorum ama gebelik sonrasi icin mutlaka doktor degistirmen lazim. Sectigin doktorun alani hpv olmasi gerek. Bunuda ancak jinekolojik onkologlarda bulabilirsin. Yani soyle dusun, normalde kadin doguma gidiyoruz ama detayli icin perinatolog a nasil gidiyorsak kendi doktorumuzun alani ayrintili ultrason degilse buda ayni mantik.
Gebelik sonrasinda sana once hpv tiplendirme testi, sonra kolposkopik biyopsi yapilacak.. biyopsi sonucuna gore doktorun karar verir ne yapacagina. He buarada eger ki smearini onkolog alirsa ve temiz gelirse ve hpv tipin kanser yapici yuksek risk degilse, 6 aylik 1 senelik smear takibiyle ilerleyebilir.. ama hpv tipin yuksek riskli kanser yapici ise smear temiz ciksa bile kolposkopi isteyebilir. Cunku smearin yanilma payi var ( dedigim gibi benim basima gelen bu kotu senaryoydu) onlar rahim agzini gorerek de karar veriyorlar. Bu noktada da alan bilgileri ve deneyimleri on plana cikiyor. Tabiki senin kararin kendi doktoruna guvenmeyi tercih edebilirsin ama pisman olma sonrasinda.. ben vicdanen gordugumde herkese soylemek istiyorum cunku ne yazik ki beni onca gittigim dr dahi kimse uyarmamisti. Ve magduriyetim olustu
Benim hpv doktorum bu, bu tarz doktorlari takip edebilirsin bilgilendirme yapiyorlar sık sık.
[https://instagram.com/prof.dr.tolgatasci?utm_medium=copy_link](https://)