Sevgili anneler ve anne adayları bilmeyenlerini için çok önemli bir bilgiyle geldim. Bebeğimiz doğduğunda aşılarını olurken mutlaka 2. ayda rota virüsü aşısı da yaptırmamız gerekiyor. Bunu devlet hastaneleri yapmıyor neden bilmiyorum halbuki bulaşıcı bir virüs ve etkileri de çok kötü.
Geçen ay çevremde 3 çocuk bu virüse yakalandı ve iki tanesi kardeşti birbirine bulaştırmışlar 5 gün hastanede yattılar serumlarla iğnelerle ancak ayağa kalkabildiler.
Peki nedir bu rota virüsü?
Doktorun söylediğine göre 0-3 yaş arasına çok etki ediyor 3 yaş üzeri o kadar ağır geçirmiyor. Virüs ise tuvaletten bulaşıyormuş yani hijyenik olmayan ortamlardan pislikten bulaşıyor. Örneğin yetişkin birisi tuvaletten sonra elini yıkamaz ve bebeğinize dokunursa bebeğiniz de aşısızsa vay haline yani direkt kapıyor. E kimin elini yıkayıp yıkamadığını da bilemeyiz maalesef.
Etkileri de ateş, kusma ve ishal olarak kendini gösteriyor. Kuzenimin çocuğu daha bir damla çocuk ya 1 yaşında çocuk neler yaşadı hiçbir şey yiyemedi beş gün sadece serum aldı üç kilo verdi. Sırf zamanında devlet hastanesindeki doktor bu aşıdan bahsetmediği için.
Ben çocuğuma kesinlikle yaptıracağım. Bulaşıcı bir şey olduğu için bi kere devletin de desteklemesi lazım en ufak kedi çırmalamasında bile hastaneye gidildiğinde 3 doz kuduz tetanoz bir sürü aşı yapıp hergün arıyorlar rota virüsünün üzerine neden bu kadar düşünmüyor anlamıyorum.