Hapi_mami bak şimdi kabaca şu diş olanlar kafa yukarda cidden çok az etkiliyor çocukla beraber girince de röntgen az dağılır aslında direk maruz kalmadigin için o da sorun değil üstelik kalp atışı varsa kese varsa her şey normalse onlardan etkilenmemiş demek. Sorun şu 5.5 hafta ve karna olan röntgen. Ama onun dozu da yine düşük kalıyor. Bence bu dozlarla hiçbir şey olmaz. Bt dediğimiz tomografi olsa aldırın diyebilirlerdi çünkü bir bt 3-5 rad zaten hakkınız gidiyor. Ama benim maruz kaldığım 1 karın 1 bel 1 el 2 akciğer 1 boyun grafisi 0.15 rad etti. Prof bana dedi ki kızım bu dozlarla hiçbir şey olmaz. Kadın doğumcu değil bak ona dozu söylersin 5 rad üstüne aldırman gerekebilir der herkesin branşı farklı. Bana bunları hesaplayıp rapor verenler nükleer tıp ve genetik hocaları. Tamamiyle gönlünü ferah tut bunlar kabul edilebilir dozlar. 1 saat uçakla uçmuşsun gibi düşünmek lazım bulutun üstüne çıkınca maruz kaldığın radyasyon dozu çok artıyor öyle düşün. Ama çok zararlı olsa hamileler uçağa binmesin derler. Artık her yerde radyasyon var çok zor korunuyoruz.
Bir de şunu söyleyeyim cerrahpaşa fatihte hem orada testler yaptırdım hem de sahada çalıştım 112 de Turkiyedeki en dindar semtlerden biri diyebilirim çok rahatlıkla. Çoğunlukla hastalar bölge halkı. Ve bana şunu da söylediler 10 rad gördük kadın bt ye girmis aldirman gerekir dedik aldırmadı ve bebeği sağlıklı doğdu. Bu ihtimaller de var. Ama sağlıklı doğmak kurtarmayabilir ilerde mesela lösemi gelişebilir cocukta bu ihtimal dahilinde. Ama çocuğu lösemi olan tüm anneler de tomografi çekinmedi bu da var yani çok fazla şey etkiliyor.
Bence için ferah huzurla uyu. 12. Hafta da ikili testi yaparlar orada bir anomali olup olmadığı söylenir. Ha allah korusun diyelim çocukta down çıkma ihtimali yüksek buna yine röntgen sebebiyet vermez. Kısaca ilk 3 ay bitmeden kimse hiçbir şeyi öngöremez. Bu durumu unutup sağlıklı bir gebelik hayatına dönmeyi tavsiye ediyorum. Yediğine dikkat etmek gibi. Bu röntgenden bi şeycik olmayacak gerçekten. Ama içim rahat etsin derseniz Istanbuldaysaniz cerrahpaşa getam persembeleri hasta bakıyor, telefonla randevu alınıyor, eşinizle gidiyorsunuz 1 hafta sonra rapor çıkıyor 400- 500 tl arasi bir ücret tam olarak hatırlamıyorum. Burayı bana söyleyen doktor perinatologdu ve ne kadar doza maruz kaldın bilmiyorum benim eşimin başına gelse ben de onu buraya götürürdüm dedi.
Bu arada biz 22 haftayız ve çok şükür sağlığımız yerinde 🙏