Sadu44
Zeynooooo Merhaba, sorunuza dair ben de şunları söylemek isterim: öncelikle ikili tarama testi, kan +ultrason verilerinize göre ne kadar risk olduğunu belirleyen bir testtir. Riski söyler, kesinlik söylemez. O yüzden tarama testi diyorlar , tanı değil. Bu riskiniz yüksek çıkarsa DNA (genetik/nifty) test önerilebiliyor ki o da bir tarama testidir ama doğruluk oranı yüksektir, yüzde 95 gibi.. Diğer bir test de amniyo/sıvı alma denen testtir ve o tanı testidir, yani birkaç genetik duruma dair (down gibi) kesin tanı koyar. Bu son iki test devlet araştırma hastanelerinde yapılabiliyor, veya özellerde para karşılığı (2.800-4000₺ arası) . Yani ikili testte riskiniz yüksek çıkarsa bunlardan hangisini yaptıracağınızın tercihi size bağlı.. Amniyo konusu tedirginlik verici biliyorum ama bu testtte düşük ihtimali verileri eskiye oranla daha az olduğunu söylüyor doktorlar. Yine de zor bir karar tabi. %95 doğruluk benim için yeterli diyorsanız, nifty testi yaptırabilirsiniz. Ama %100 kesinlik istiyorsanız (down sendromu gibi birkaç genetik hastalık konusunda) amniyosentez yaptırmanız gerekir. Bu arada bu bahsettiğim iki testi de İzmir Tepecik Araştırma Hastanesinde yapıyorlar ücretsiz. Ama tabi sabah çok erken gidip sıra alıp muayene olmanız gerekiyor. Test sonuçları 3 hafta gibi bir sürede çıkıyor. Şimdiden geçmiş olsun, bu aşamaları sağlıkla atlatmanızı dilerim.