Elif80_ amin cümlemizden, ben burada yanlış bilgi veren arkadaşları aydınlatmak adına çok kez uzun uzun yazdım ama aşı ile ilgili açılan başlıklar hep silindi. Yazdıklarım da gitmiş oldu. Stresli olmanız doğal ama koronavirüsün öngörülemez etkilerinin yanında aşının etkileri çok daha öngörülebilir ( ağır ateş halsizlik vs) mRNA teknolojisi bugün dünyaya inivermiş bir teknoloji değil, 90′lı yılların başından bu yana çalışılan bir teknoloji. Yaygınlaşan yenidoğan covidinin bebeğinizdeki etkisini bilmek mümkün değil, siz aşı olursanız bebeğiniz antikorlu doğacak. Bu da bebeğinize maske takamayacağınız bir dönemde bebeğinizin vücudunun bu virüsü tanımasını ve ne yapacağını bilmesini sağlayacak. Öte yandan, plasenta bebeği korur amniyon sıvısı bebeğe giden kötücül elementleri ayıklar. Bebeğinizin en korunaklı olduğu yer karnınızdır. Burada bebek sizden gelen antikorlarla tanışacak, plesanta -oldu ki varsa- kötüyü büyük oranda ayıklayabilir. Son olarak, eğer ilk 3 aylık dilimi geçtiyseniz bebeğin zaten organları oluşmuş demektir, artık sadece büyüdüğü evredesiniz. ( ilk üç aylık dilimde bebeğin bir kalıtsal hastalık taşıyıp taşımadığı net değil aşılama o dönemde yapılınca etkilemesi gibi bir endişe yok. İlk üç ay tavsiye edilmeme sebebi aşıya ilişkin alınacak dönütlerde bir soru işaretine neden olmamasını sağlamak ilk üç ay her zaman riskli bir dönem çünkü) benim kararımda bunlar etken oldu. Türkiye’de görevli yabancı arkadaşlarım var onlardan hamile olanlar acil koduyla aşılama için çağrıldı. Tüm bunların ışığında bu kararı aldım. Size ve bebeğinize şifa olmasını dilerim.