Merhaba kizlar bebegim bugun tam 16 gunluk oldu. Bu surecte defalarca yazdim ama hel yarim kaldi hikayemi paylasamadim. Biraz uzun ve detayli yazicam simdiden vaktinizden aldigim icin hakkinizi helal edin :)
Temmuzun 5inde sabah 6 da gebeligimi evde yaptığım testle ogrendim daha sonra kan testiyle netlestirip esime soyledim ve doktordan randevu aldik. Gittik daha 3 hafta 4 günlük yani sadece keseyi gorebildik. 1 hafta sonra bebegi gorduk 1 hafta sonrasinda da kalp atislarini duyduk. Ama bu surecte doktorum sagolsun her seferinde kese var ama bakalim bebek var mi hemen umutlanma bebek var ama bakalim kalbi atiyo mu hemen umutlanma diye heo moralimizi bozuyordu. Allaha sukur kalbide atiyordu bebeğimizin. Hele ki o ilk kalp atisini duydugumuz an yok mu dunyalara bedeldi :) daha sonraki randevumuz ds kese arkasi kanama oldugunu dusuk riskim oldugunu ogrendik. Doktorumdan agir iste calistigimi isi birakamayacak bir pozisyonda oldugumu anlattim ve rapor istedim. Fakat doktorum vermedi. Tarlada calisanlar rapor mu aliyor dedi bana. Daha sonrasinda esimle kararlastirdik ve baska doktor arayisina girdik. Burdaki tavsiyeler uzerine 1 doktor aklimiza yatti ve ona randevu aldik. Gittigimde boyle boyle diye anlattim ve bana soyledigi tek sey onemli olan senin ve bebeğinin sagligi. Gerisi bos ne kadar rapor istiyosan ben veririm dedi. Ağustos sonuna dogru hatta bayramdi tam rapor aldım ve bi daha ise gitmedim surekli rapor alarak. 4 ay boyuca tehlike surdu ve 4 ay boyunca sadece yattim. Bir kac kere sadece havuzda yuzdum ama sonra doktorum enfeksiyon kaparim diye onu da yasakladi pandemiden dolayı cikip yurumeyede korkuyordum. Birde almanyadan bir doktorla görüşmüştük masanin uzerindeki kumandaya bile uzanma sen emret esim yapsin demisti :) sagolsun esim ayagima kadar herseyi getiriyordu. Hatta o dönem oda isten ayrildi bana bakabilmek icin. Daha sonra tekrar basladi tabi dusuk tehlikem gecince. O doktorun soyledigi birde su vardi sakin üzülme aglama stres yapma. Bebegim dusucek diye dusunme bunu bebeğine yansitma. Daha da onunla konus seni 4 gozle bekliyoruz diye anlat dedi. Bende hep oyle yaptim surekli konustum minik prensesimle anneyi babayi uzme seni bekliyoruz cok guzel kiyafetler alicaz sana vs vs hep konustum. Sukur 4 ay sonunda dusuk tehlikem gecti :) sira geldi 9 aylik serüvenimizin son bulacagi ana :) 38+3te cati muayenesi oldum o ana kadar nisan su sanci hic bisey yoktu. Doktorum 3 cm acilmam oldugunu istersem bugun yatis yapip suniyle dogurtabilecegini soyledi. Catinda asiri uygun cok guzel sezeryan olursa yazik olur bu uygunluğa acikliga dedi. O an da esimle konustuk ve o gun olmasini istemedik. 2 gun sonra yani 38+5 e denk gelen 03.03.2021 tarihine randevu verdi doktorumuz yine suniyle baslaticakti dogumu. Tabi bu 2 gun icinde sanci su vs gelirse gidecektim hemen hastaneye. Biraz daha bekleme sansimiz vardi aslinda ama doktorum yaklasik 1 hafta hastanedr olmayacakti ve o aralikta dogum baslarsa nobetci doktor ilgilenecekti bende doktoruma cok guveniyordum ve bu zamana kadar takibi dr o yaptigi icin ne olursa olsun dogumumda o olsun istedim. Carsamba sabah 9da yatis yaptik. Suni verildi. En basta sancim 80 vs cikiyor ama hissetmiyorum hic bir sekilde. Ben hissetmedikce suni yavas yavas arttiriliyordu. Her saat basi da cati kontrolu yapiliyordu. Saka gibi ama suni verilebilecek son seviyeye gelmisti fakat benim acilmam yarim santim bile ilerlememisti. Saat 12 de doktorum bebege son bir sans daha verelim 1 saat daha bekleyelim olmazsa sezeryane alalim dedi aslinda üzülmüştüm çünkü normal dogum yapmayı cok istiyordum. Ablam hemsire onu aradim boyle boyle dk da 30 damla sunk veriliyor fakat ben gram hissetmiyorum ve acilmam ilerlemiyor eve gitsem beklesem nolur sezeryan olmak istemiyorum diye ablam asla byle bisey yapmamam gerektigini bebegi strese sokabilecegini kotu sonuclara yol acabilecegini soyledi. Zaten beklesen bile en fazla 1 2 saat daha bekleyebilirsin suni takilj sekilde sonra cikartmalari gerekli daha uzun sure veremezler suniyi oyle yada boyle dunyaya gelicek nasil geldiginin cok bi onemi yok saglikli gelsin yeter dedi. Bu arada tabi ben koridorda yuruyorum squat yapiyorum hopluyom zipliyom yok benim yaramaz o kucuk kafasini ilerletmemekte israrci. Gozumun onunde bende saatler sonra yatis yapipta benden daha az suni alan kadin tam aciklikla doguma gitti ustelik geldiginde 0 aciklik vardi. Ve bu benim moralimi daha cok bozdu ve ben strese girmeye basladim herkes doguruyo ben niye doguramiyorum diye. Esimde bebegimizin ve senin sağlığından daha onemli bisey yok. Ben sana ayaklanana kadar bakarim korkma sezeryani kabul edelim gerekiyorsa madem falan dedi. En buyuk destekcim her zaman esim oldu tum gebelik ve dogum surecinde. Allahim yoklugunu gostermesin bana. Saat 13.15te tekrar cati muayenesi yapildi ve hala daha ilerleme yok. Doktorum herseyi anlatti korkmamam gerektigini nasil olacagini vs herseyi. Ben ameliyat olmaktan asla korkmuyordum tek korkum dogum sonrasi kendi canimin acisindan agrisindan bebegimle ilgilenemez ona yetemezsem diyeydi. Cunku yanimizda duracak bir buyuk yoktu sadece esim ve ben vardik. Ve ikimizdr ilk defa yeni dogmus bir bebekle karsilacaktik cok yabanci bir konuydu bizim icin. Normal dogumda daha kolay olur hersey diye dusunuyordum e tabi birde Normal dogumda bebek cikarken aldigi şeylerle sezeryande ki bir olmuyordu oda vardı etken olarak kafamizda. Neyse sonra doktorum soz verdi bana ameliyathaneden asagi indigin an bebegini kucagina alip herseyini yapabileceksin oyle gunlerce yatmicaksin. Sadece 2 saat yat dinlen anestezi etkisi gecsin sonra her zamanki yasantina devam ediceksin. 3. Saat olmuycak bu soz veriyorum falan dedi. Kabul ettik herseyi imzaladik. Ve ameliyathaneye dogru yola ciktik. Ama komik olan su ki o anin heyecaniyla esimle vedalasmayi falan unutmusum arkamdan bagirdi asansorun önünde vedalastik 😂 sarildik öpüştük seni burda bekliyorum kizimizi al gel dedi bana ve ben bi anda aglamaya basladim esime caktirmamak için yuzune bakmadim uzulmesin diye ama hala icimde normal dogum yapamamamin verdigi bir uzuntu vardi. Baskalari yapiyorken ben niye beceremedim dusuncesi vardi :) ameliyathaneye ciktik cok tatli bir anestexi doktorum vardi yasliya yakin bir amca :) her ani tek tek bana anlattı. Simdi soyle yapiyorum soyle hissedeceksin vs. Herseyi anlatti. Daha sonra doktorum geldi ve hazir misin diye sordu bende burdan vazgecebiliyormuyum diye sordum😂 butun ekip guldu bana kalkabiliyosan kalk bakalim vs die😂 ee eller kollar bagli anestezi yapılmış nereyeeee😂 en azindan onumdeki perdeyi kaldirin ne yapiyosunuz izliyim dedim onunda kabul etmediler 😂😂aa bu arada epiduralde takildi. Ve o kadar guzel rahat bir ameliyat gecirdim ki … ameliyat boyunca ayaklarimi kipirdatabildim kestikleri yeri dahi kipirdatabiliyordum fakat acima yoktu bicagin degdigini hissetmiyordum. Yani her yanimi oynatabiliyordum anestezi doktorumda boyle olacagini soylemisti. Sonrasinda saat tam 13.57de kizimin aglama sesini duydum ve doktorum bebegimi gosterdi bana. Sonra kordonu kesildi tertemiz sekilde aklandi paklandi kizim ve basimin yanina getirdiler. Optum optum yine optum kokladim mis gibiydi. Adeta cennet kokusu. Boyle guzel bi koku daha once hic duymamistim. O an anne oldugumu hissettim . Gozumden yaslar akiyor ağlıyordum. Ama hala daha bebegimi opup kokluyordum yanimdan ayirmalarini hic istemedim. Ama dikis vs olacagi icin ve ameliyathane ona gore soguk oldugu icin aşağı babasina goturmusler. Esime vermek istemisler ama esim en basta cok korkmus ya tutamazsam dusurursem cok kucuk demis :) uktrasonda en son 51 cm 3150 gram gozukuyordu dogdugunda 48 cm 2930 gram dogdu kizim. Bir kac dakika sonra ben asagi indim. Bu arada ameliyatim 30 dk civari sürmüş danismadakiler 15 20 dk da biter demisler 15 20 dkyi gecince esimi bi panik almis bisey oldu diye korkudan ne yapacagini şaşırmış hemşireler diyo ki belki 5 dk icinde 15 kere sordu seni niye hala gelmiyo diye diye bi hal oldu diyorlar. Sonra beni sedyeyle indirdiler ve yatagima koydular ben direk oturdum kizdilar bana patlatcan dikisleri diye😂 sonra bende tekrar yattim bebegimi kucagima verdiler nasil emzirmem gerektigini anlattilar ve ilk defa emzirdim orda hemen bebegimi ama ben hala daha agliyordum hem emziriyodum hem agliyordum :) daha once ne uzuntuden ne mutluluktan bu kadar uzun sure aglamamistim. Bunlari yazarken yine agliyorum :) kizim yanimda misil misil uyuyor ve ben su an onu yine opup koklayip agliyorum :) 2 saat sonra yurutmeye geldiler allaha sukur ne bas donmesi ne baska bisy hic bisey olmadi hemen yürüdüm ve geri geldim. O andan sonra kalktim tuvalete gittim suyumu vs hep kendim koydum esim her seferinde sen yat dedikce ben kalktim hemen iyileşmem lazim kizimiza iyi bakmam lazım dedim surekli. Allaha cok sukurler olsun kizimin da benimde masallahimiz vardi. Agri sizi hic biseyim yoktu. Doktorum sözünü tutmus ameliyattan 2 saat sonra hic bisey yok gibi gezinmeye baslamistim. Ertesi gun hastaneden cikarken bebegim kucagimda kendim tasidim ciktim. Kizlar ben burdan okuduklarimdan ve kendi tecrubemle anladim ki dogum şeklinin hic bir onemi yok onemli olan doktor. Normal dogum yapip haftalarca toplanamayan annelerde var. Sezeryanden korkmayin. Korkutulmaniza izin vermeyin. Allahim herkese hayirli dogumlar versin. Kucuk bir kac nacizane tavsiye ekliycem sizlere;
1) mutlaka depend alin. Ben 66 kilo ile doguma gittim L beden aldim asiri rahat ettim sezeryan yerimk sikmadi acitmadi ve efsane rahatti. 4 5 tane hastanede kullandim kalanini da evde kullandim ilk 2 3 gun cok yogun kanamam oldu benim. Sonrasinda normal ped kullanmaya basladim.
2) kayisi seftali suyu mutlaka icin dogumdan sonra tuvalete cikmaniz kolaylasir. Ve tabiki bol bol su. Benden gaz cikarmami istemedi doktorum sadece kesintisiz bi sekilde idrarini yapman gerekiyor yaptığın an hersey tamamdir dedi. Ve ben aksama dogru ictiklerimin etkisiyle idrarimi kesintisiz yapabildim
3) mutlaka alt acma ortusu götürün en az 2 tane. Ben 2 tane aldim yanima ve 2sini de kullandim. Birini hastane pusetinin icine serdik. Diğerini de altini acarken kullandik ve bebisim masallah elimize kakasini yapti ve o anda alt acma ortusu de batmis oldu 😂
4) 1 gecelik 1 pijama goturdum ikisinide kullandim. Sezeryan sonrasi sonda ile bir sure daha kaliniyor odadayken ve yuruyuse sonda takili halde çıkılıyor. O yuzden mutlaka gecelik gerekli. Sonda cikinca ben pijamaya gectim. Sezeryan yerime denk getirmedim belini ve acima vs olmadi. Tabi doktorum biraz asagidan kesmis beni belki onundan etkisi vardir😂 gobekten kesmemis yani.
5)mutlaka cop poseti kirli poseti gibi bisy bulundurun
6) yedek ic camasiri mutlaka alin. Benim 2 tane kulodum kayboldu😂😂 1i cati muayenesi sirasinda cope dustu attik biri de doguma giderken ayagimdaydi sonra noldu bilmiyoz😂😂
7) bebege 3 takim hazirlamistim. 2sini kullandik 1ini ilk dogunca giydirdiler . Digerini de kaka vs yapinca kirlendi biz degistirdik. 3. Yedek oldu yanimizda
8) refakatciniz icinde kiyafet bulundurun ben esime bir alt bir ust almistim cok isimize yaradi.
9)pisik kremi bulundurun. Ve biberon mutlaka koyun. Benim hemen sutum geldi ama sonrasinda damarlarim catlamis ve sutle karisik kan geldi sonra sadece kan geldi mecbur mama vermek zorunda kaldik. Mamayi hastane veriyordu bizde o yuzden yanima mama almamistim ben. Bu arada da hastanenin sagim makinesiyle goguslerimi sagdim ve daha cok kanadi. Sonra sagmak istemiyorum dedim esime canim cok acimisti cunku ve sagolsunlar son ayara getirmişler vakumlu gogsumun ucu kafam kadar oldu. Biraktim sagmadim. 2 saatte bir 30 ml mama aliyorduk hastaneden . 2 kere mama verdim. 3. Mamayi aldi geldi esim bekle emzircem dedim oce biraz siktim gogsumu sutun rengine baktim kan iyice azalmisti bi gogsumde digerinden tamamen gecmisti. Mamayi vermedim ve emzirmeye devam ettim. O sekilde 2 gun sonra tamamen düzeldi 2 gogsumde. Hemsirelere guvenip sagmaya devam etsem hem ilk gunden nenemin memeleri gibi gobegime kadar sarkcakti gogus ucum hemde kanamaya devam edecekti.
10)kizlar bol bol emzirin. Ben 2 saatte 1 emzirmis olmama ragmen 1 hafta sonra kontrolde sarilik cikti bebegimde degeri 12. 4 gun sonraya kontrol randevusu verdi doktor ve bu 4 gun icinde saatte 1 emzirdim ve 4 gun sonunda sariligi gecmisti. Yeni dogan bebekte 2 saati beklemeyin. Hemsireler ebeler diyecek ki 2 saatte bir 15 dk bir gogus 15 dj bir gogus emzir. Oyle yapmayın saatte bir akliniza geldikce bebek agzink actikca sokun agzina memeyi emsin. Fazlaligini zaten cikarir. Ve göğsünuzdeki sut bitene kadar 1 gogus emzirin yada bebeginiz doyana kadar. Cunku ilk sut gazli oluyormus arkadan gelen asil ise yarayan yagli sut oluyormus. Ben bebegime bu sekilde yaptim ve dogumdan sonra yaklasik kilosunun 200 graminj kaybediyor bebekler ama benim kizim kaybetmemis ustune 50 gram almis. Yani aslinda 200 gram civari kaybettigini dusunursek odemi inince o 200u geri almis ustune de bi 50 daha almis. 2930la dogdu ilk kontrolumuzde 2980di. Sonra 4 gun sonraki kontrolde 100 gram daha almis 3070 olmus
11)Pozitif olun. Allahim bizleri dogurmak icin yaratmis. Ne sekilde dogum yaptiginizin onemi yok. Dogurdugunuz an anne oluyorsunuz ve ilahi bir guc sizlere yardim ediyor. Bizim kimsemiz yoktu. Sadece esim ve ben ama yinede iyisiyle kotusuyle bebegimize en iyi sekilde bakmaya calisiyoruz.
Lutfen tekrar soyluyorum SEZERYANDEN KORKMAYIN. KORKUTULMAYA IZIN VERMEYIN DOKTORUNUZA GUVENIN.
62 ile hamile kaldim 66 ile doguma gittim dogumdan sonra 61 kiloya dustum kizlar. Karnim su an hamile kalmadan onceki sekikde hafif gobegim var.
Allahim herkese hayirli dogumlar hayirli evlatlar nasip etsin insallah. Cok uzun oldu kusura bakmayın hakkinizi helal edin. Sorulariniz varsa memnuniyetle cevaplarim :)