Fatmaustn canım onu diyen doktor saçmalamış yaptırma gibi bi zorunluluğun yok istersen yaptırmazsın ama yaptırmanında aldırmak gibi bişeyle alakası yok bunu diyen sorunludur ikili tarama da normal ultrasonda ense kalınlığı ölçülüyor bide senin kolundan normal kan alınıyo 10 gün sonra sonucu çıkıyo 11-14 hafta arası yapılır sonuçta riskler belirleniyor down sendromu riski bu riskde ense kalınlığı alınan kan senin yaşın gibi şeylerle belirleniyor %50 %5 risk gibi ama test sonucunu %100 ü bırak %90 bile güvenli değil çok sağlıklı çıkan sonuçta bebek doğduğunda down sendromu olabilir ya da testte %100 down sendromu olcak hatta ve hatta aldırın berbat denilen bi sonuçta çok sağlıklı bi çocuk doğabilir ve ben örneklerini gördüm eğer test az değilde yüksek ihtimalli riskli çıkarsa doktorlar amniosentez öneriyo amniosentezde çok saçma bişey bebeğin kesesinden su alınarak yapılıyo ve o anda yüksek düşük ihtimali olan bişey yani risk doğru mu diye emin olmak için amniosentez yaptırcan ama sağlıklı doğacak olan bi bebek boşu boşuna düşmüş olabilir. Ben ikili testi yaptırdığım da doktor 10 binde bir risk demişti ama risk kelimesi bile bana yetmişti kötü olmuştum o zaman bu yazdıklarımı bilmiyodum çünkü araştırınca sorusturucunca öğrendim ve sonucu 3 ayrı yerde doktora sorup bilgi almıştım yine olsa yine yaptırım ama riskli çıkarsada kötü olmam çünkü test güvenilir değil. O zaman niye yaptırıyorsun diye sorarsan çok riskli çıkarsa ne olur ne olmaz diye bebek doğmadan down sendromu hakkında bilgi ediniyim bakımı nasıl olur neler yapmak gerekir biliyimki doğduğunda bocalamiyim ne yapacağımı şaşırmiyim hazırlıklı bilgili olayım diye. Tamamen sana kalmış yani